Bye, bye Μόρια»! Καλώς ήρθατε στο Καρά-Τεπέ!

Hinrich Rohbohm
Με αυτά και με αυτά, κανείς δεν σκοτίζεται που οι κάτοικοι της Λέσβου είναι πλέον βαθιά κι επικίνδυνα διχασμένοι …. σε a priori «καλούς, λογικούς κι ευαίσθητους ανθρώπους» και σε a priori «ξενόφοβους, εθνικιστές και ρατσιστές», με αλληλοκατηγορίες για «χαμένους» και «κερδισμένους» της δραματικής πενταετίας του μεταναστευτικού - προσφυγικού.

Βασίλης Στοϊλόπουλος

Και αυτό είναι ασφαλώς ότι χειρότερο για το ήδη «κατεστραμμένο», ακριτικό νησί. Αυτό, το μελλοντικό ελεγχόμενο και πλήρως εξοπλισμένο εξωτερικό «χοτ-σποτ» της Ευρώπης, στο πλαίσιο του ενιαίου ευρωπαϊκού σχεδίου απόδοσης ασύλου που θα δημοσιευτεί την ερχόμενη Τετάρτη. Βεβαίως και με εξασφαλισμένους τους σχετικούς πόρους, αντισταθμιστικά, αποζημιώσεις κλπ.

Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα ο ελληνικός στρατός έστησε αρκετές εκατοντάδες αντίσκηνα στην περιοχή Καρά Τεπέ της Λέσβου, έξι χιλιόμετρα μακριά από τη Μυτιλήνη. 

Ο Γερμανός δημοσιογράφος Hinrich Rohbohm περιγράφει στο άρθρο του και την μεταναστευτική περιπέτεια του Μίχαελ και του Φισκ που μαζί με τις οικογένειές τους ήρθαν από το Κονγκό στη Μόρια. Κατ΄ αρχάς έφτασαν με αεροπλάνο στην Κωνσταντινούπολη και κατόπιν μεταφέρθηκαν στα δυτικά παράλια της Τουρκίας. Προηγουμένως τους είχαν μεταφέρει από την Κωνσταντινούπολη στο Μαρόκο με την ελπίδα να περάσουν από το Γιβραλτάρ στην Ισπανία. Αφού δεν τα κατάφεραν εκεί, επέστρεψαν και πάλι στην Κωνσταντινούπολη για να βρεθούν τελικά στη Μόρια της Λέσβου, όπου παρέμειναν 15 μήνες, μέχρι τον εμπρησμό της από κάποιους «υπερδραστήριους» μετανάστες. 

(Οι φωτογραφίες είναι του Γερμανού δημοσιογράφου Hinrich Rohbohm που δημοσιεύτηκαν σήμερα σε γερμανική ιστοσελίδα)


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail