Γιατί πρέπει να έχουμε πλήρη ετοιμότητα για πιθανά τετελεσμένα γεγονότα

Προσεγγίζουμε τις διαπραγματεύσεις αλλά πιστεύω ότι χρειάζεται να έχουμε πλήρη ετοιμότητα για πιθανά τετελεσμένα γεγονότα.

Το Φεβρουάριο του 2014, η Ρωσία αποφάσισε να αποσπάσει τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία. Η Μόσχα θα μπορούσε να απειλήσει να επιτεθεί στην Ουκρανία εάν το Κίεβο δεν αποχωρούσε από την Κριμαία. Ωστόσο, η Ρωσία δεν επιχείρησε εξαναγκασμό. 

Η Ρωσία κατέλαβε μονομερώς και προσάρτησε την επικράτεια της Κριμαίας, χωρίς να προκαλέσει πόλεμο. Αυτή η εναλλακτική στρατηγική λέγεται στρατηγική του τετελεσμένου γεγονότος, και χρειάζεται την επιστημονική προσοχή μας. Το εν λόγω ζήτημα είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα της στρατηγικής στη διεθνή πολιτική: Πώς κερδίζουν τα κράτη; Με εξαναγκασμό ή με τετελεσμένο γεγονός; 

Πιστεύω το τετελεσμένο γεγονός αξίζει μεγαλύτερο ρόλο στη σκέψη του πεδίου για τη στρατηγική και τη στρατηγική όταν φτάνουμε στο χείλος του πολέμου. Έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις κανονικές θεωρίες του πολέμου που βασίζονται σε υποθέσεις σχετικά με τις καταναγκαστικές διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια κρίσεων.

Δημήτρης Τσαϊλάς
υποναύαρχος ε.α.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail