Ευθυγράμμιση Ιταλίας-Γαλλίας οδηγεί σε κυρώσεις στην Τουρκία - Τι ανησυχεί τη Ρώμη

Freepen.gr - Η σθεναρή στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο φέρνει τη Γαλλία και την Ιταλία πιο κοντά και αυξάνει την πιθανότητα κυρώσεων από την ΕΕ, δήλωσε την Τετάρτη ο Michaël Tanchum, ανώτερος συνεργάτης στο Austrian Institute for European and Security Studies.

Η Ιταλία είχε δει στο παρελθόν την Τουρκία ως μια εξισορρόπηση στη γαλλική επιρροή στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, αλλά αυτό φαίνεται τώρα να αλλάζει, σημειώνει ο Tanchum σε ένα άρθρο για το Foreign Policy.

Η Τουρκία είναι βασικός υποστηρικτής της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη, η οποία ελέγχει τα περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου που κατέχει η ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni. Ενώ η Γαλλία υποστηρίζει την αντίπαλη διοίκηση στη Βεγγάζη με επικεφαλής τον Στρατηγό Khalifa Haftar του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.

Ωστόσο, "η Ρώμη δεν μπορεί να ανεχθεί την εξάρτηση της GNA από την Τουρκία ως πάροχο ασφάλειας στο βαθμό που θα καταστήσει τα ενεργειακά συμφέροντα της Eni υποκείμενα στις επιταγές της Άγκυρας", αναδεικνύει ο Tanchum.

Εν τω μεταξύ, η Ιταλία και η Τουρκία έρχονται όλο και περισσότερο σε αντίθεση με την πρόσφατη ανακάλυψη του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία έχει δει την Eni ως κορυφαίο εταίρο στο κοινό έργο του αγωγού με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ο αγωγός δεν σέβεται τα εδαφικά της δικαιώματα και έχει επιδιώξει να εμποδίσει την ανάπτυξη διεξάγοντας ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή, καθώς και υπογράφοντας ναυτική συμφωνία που καλύπτει τμήματα της αμφισβητούμενης περιοχής με τη GNA στη Λιβύη.

Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπόρεσε να συμφωνήσει σε μια κοινή απάντηση και αναβλήθηκε η συνάντηση των κρατών μελών στην οποία επρόκειτο να τεθεί το θέμα αυτή την εβδομάδα. Αλλά αν η Ιταλία στραφεί προς τη Γαλλία, δήλωσε ο Tanchum, "είναι πιθανό ότι ολόκληρη η Νότια ΕΕ θα ταλαντεύεται υπέρ κάποιας μορφής κυρώσεων".

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στην ομόφωνη δράση της ΕΕ κατά της Τουρκίας.

"Τα κράτη της Ανατολικής ΕΕ με κύριο μέλημα τη Ρωσία είναι απρόθυμα να ανταγωνιστούν την Άγκυρα, η οποία κατατάσσει τον μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση του ρωσικού στρατιωτικού τυχοδιωκτισμού στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης", ανέφερε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail