Ο Υψηλάντης κι η Μαυρογένους έδωσαν τα πάντα και δε ζήτησαν ατομική ευθύνη

Ο Υψηλάντης παράτησε τα πάντα για ένα έθνος που δεν ήξερε αν ήταν έτοιμο να επαναστατήσει. Δεν απαίτησε ατομική ευθύνη από τους ραγιάδες. Η Μαντώ Μαυρογένους έδωσε όλη την περιουσία της για τον αγώνα. Δεν απαίτησε από τους φτωχούς ραγιάδες να πληρώσουν.

Ο Καποδίστριας δεν πήρε δεκάρα τσακιστή από το κράτος και αρνήθηκε να λάβει τη νόμιμη αποζημίωση που δικαιούνταν από τον τσάρο. Βρήκε καμμένη γη και έφτιαξε κράτος.

Ένας ηγέτης αναλαμβάνει την ευθύνη ακόμα και όταν δεν είναι δική του. Άλλωστε η τελική ευθύνη είναι δική του τόσο για την οργάνωση των μηχανισμών όσο και για την έμπνευση των πολιτών. Ένας ηγέτης που μεταθέτει συνεχώς την ευθύνη στους πολίτες και διχάζει ενώ έχει την απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση, είναι τραγικός.

Κι εν προκειμένω, ποιος αποφάσισε να ανοίξει τον τουρισμό χωρίς έλεγχο ώστε πήγαν χαμένες οι προσπάθειες του πολυχρονεμένου μας ηγέτη για τη σωτηρία μας;

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail