Θα καταλάβει ο Πρωθυπουργός ότι δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι να κυβερνά;

Είναι αδιανόητο αυτό που έγινε με τις μάσκες για τους μαθητές, δυστυχώς όμως, όσο και αν μας ενοχλεί, είναι η πραγματικότητα. Δεν το πίστεψα στην αρχή, όταν διάβασα τα πρώτα σχόλια για τις ελαττωματικές μάσκες που έστειλαν οι αρμόδιοι στα σχολεία. 

Γιάννης Μαγκριώτης

Δεν μπορούσα να φανταστώ ό,τι για μια απλή προμήθεια μασκών, αυτήν την περίοδο, και με τόση άνεση χρόνου να γίνουν τόσα λάθη.

Οφείλω να πω, όταν την προηγούμενη βδομάδα, άκουσα μερικούς δημάρχους, που ανήκουν στην ΝΔ και βρίσκονται και στα υψηλά κλιμάκια της ΚΕΔΕ(Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), να δηλώνουν ό,τι παρήγγειλαν μάσκες για τους μαθητές των σχολείων του Δήμου τους, γιατί φοβούνται μήπως υπάρξει κάποιο πρόβλημα με την κεντρική προμήθεια της ΚΕΔΕ, προβληματίστηκα.

Οι ευθύνες των πολιτικών ηγεσιών και των υπηρεσιακών παραγόντων των αρμόδιων υπουργείων, όπως και της ΚΕΔΕ, είναι απόλυτες και μεγάλες, λόγω της κρισιμότητας του θέματος.

Όλοι θυμόμαστε την κοινή πανηγυρική συνέντευξη των υπουργών Εσωτερικών, Παιδείας, Υγείας και Πολιτικής Προστασίας και του προέδρου της ΚΕΔΕ, όπου δήλωναν από κοινού την μεγάλη ετοιμότητα στην προμήθεια των μασκών, τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών και των καθαριστριών.

Δυστυχώς η διάψευση είναι καθολική.

Να θυμίσω επίσης ό,τι η διαδικασία αγοράς των μασκών δεν έγινε με διαγωνισμό, αλλά με απευθείας αγορές από τους προμηθευτές.

Το υπουργείο Υγείας έδωσε τις προδιαγραφές, το υπουργείο Εσωτερικών τα χρήματα και η ΚΕΔΕ έκανε τις προμήθειες και την διανομή στα σχολεία.

Η ΚΕΔΕ έκανε δημόσια πρόσκληση, δίνοντας τις προδιαγραφές, σε όποιον μπορεί να παράγει ή να προσφέρει ανάλογες μάσκες.

Μάσκες πρόσφεραν αρκετοί προμηθευτές, υπογράφηκαν οι συμβάσεις και άρχισε η παραγωγή. Το Ελεγκτικό Συνέδριο που ελέγχει τις συμβάσεις από την νομική πλευρά, απέρριψε το 1/3 των συμβάσεων που υπέγραψε η ΚΕΔΕ, γιατί οι ιδιώτες δεν είχαν τα τυπικά χαρτιά που απαιτεί ο νόμος, ακόμη και για τις αγορές με απευθείας αναθέσεις.

Αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο φάουλ της ΚΕΔΕ, είναι δυνατόν να υπογράφει συμβάσεις χωρίς να ελέγχει τα τυπικά χαρτιά των εταιρειών;

Τα επόμενα τραγικά λάθη είναι γνωστά, δεν θα επεκταθώ.

Θα κάνω όμως δύο κρίσιμες επισημάνσεις:

1. Γιατί παρήγγειλαν μόνο βαμβακερές μάσκες, και όχι και τις υγειονομικές μιας χρήσης; Πόσο περισσότερο θα κόστιζε από το αστείο ποσό των 6,2 εκ. ευρώ που διέθεσαν, για τις βαμβακερές πολλών χρήσεων;

Η κυβέρνηση δαπανά πολλά δις ευρώ σε διάφορες προμήθειες, επιδόματα και ενισχύσεις των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, για το τόσο ευαίσθητο θέμα, που τόσο συζητήθηκε και τόση υποτίθεται προετοιμασία έγινε, έκαναν τον τσιγκούνη;

Ο πρωθυπουργός δεν το κατάλαβε στις αναρίθμητες συσκέψεις που έκανε για το θέμα αυτό;

2. Στο lockdown και την καταστολή η κυβέρνηση και οι κρατικές δομές είναι αρκετά αποτελεσματικές, στον σχεδιασμό μιας παραγωγικής πολιτικής και στην υλοποίησή της, δυστυχώς συνεχώς αποτυγχάνουν.

Αυτοί οι φορείς και οι δομές, δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα διαχειρίζονται και θα διαχειριστούν και τα δεκάδες δις, που μας δίνει η ΕΕ και ο κρατικός προϋπολογισμός, για την αντιμετώπιση της διπλής κρίσης, θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο, θα φέρουν την πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης.

Ούτε αν γεμίζαμε με θαυματοποιούς δεν θα τα καταφέρουμε.

Θα υπάρξει καταλογισμός ευθυνών, θα γίνει αυτοκριτική από την κυβέρνηση και τους κάθε είδους αρμόδιους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Θα καταλάβει ο Πρωθυπουργός ότι δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι να κυβερνά, ούτε η χώρα μπορεί να κάνει ένα βήμα μπροστά;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail