Τι είναι ο Χάρτης της Σεβίλλης και γιατί ενοχλεί την Τουρκία;

Φωτογραφία : Open Sources
Τι ακριβώς είναι ο Χάρτης της Σεβίλλης και γιατί ενοχλεί την Άγκυρα; Τι είχε δηλώσει στο Sputnik ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Από: sputniknews.gr

Με ικανοποίηση υποδέχθηκε η Άγκυρα και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την δημόσια τοποθέτηση της αμερικανικής πρεσβείας στην Τουρκία ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης, για τις ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν έχει καμία νομική σημασία.

Τι είναι όμως ο χάρτης της Σεβίλλης και γιατί δεν τον αναγνωρίζει η Τουρκία;

Ο συγκεκριμένος χάρτης αποτυπώνει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Κύπρου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Δίκαιου της Θάλασσας.

Ο χάρτης δημιουργήθηκε το 2003 από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, μετά από εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την εφαρμογή του Δίκαιου της Θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καθώς η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) προβλέπει ότι τα νησιά διαθέτουν αιγιαλίτιδα ζώνη και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο Χάρτης της Σεβίλλης οριοθετεί δικαίωμα ΑΟΖ και στο Καστελλόριζο, επιτρέποντας σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τι είχε δηλώσει ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» στο Sputnik για τον Χάρτη της Σεβίλλης

Στη συνέντευξή του στο Sputnik ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας», απόστρατος ναύαρχος, Τζιχάτ Γιαϊτζί, είχε κάνει εκτενή αναφορά στον χάρτη  της Σεβίλλης.

«Ακόμη κι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι δεν παίρνει στα σοβαρά το Καστελλόριζο, ορισμένα από τα θεσμικά όργανα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τον Χάρτη της Σεβίλλης του 2003. Η Τουρκία προστάτευσε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στις 22 Ιουλίου όταν αυξήθηκε η ένταση σε σχέση με τη NAVTEX. Παρά το γεγονός ότι το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται στην περιοχή NAVTEX της Τουρκίας, η Ελλάδα αντιτάχθηκε στις δραστηριότητές του και κάλεσε την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας» υποστήριξε ο Γιαϊτζί.

«Η Ελλάδα απαιτεί η θαλάσσια ζώνη του Καστελλόριζου να είναι τρεις φορές αυτή της ηπειρωτικής της. Στις περιπτώσεις της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, τα νησιά που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά της μέσης γραμμής δεν γίνονται δεκτά και επίσης δεν αποκτούν ΑΟΖ, αλλά οι ισχυρισμοί που προβλήθηκαν εναντίον της Τουρκίας για το Καστελλόριζο λαμβάνονται υπόψη. Αυτό δεν είναι μια παραίσθηση της Τουρκίας. Μπορείτε να δείτε τους χάρτες που χρησιμοποιεί η ΕΕ παρακάτω. Είτε η ΕΕ είτε η Ελλάδα αντιδρούν στην περιοχή NAVTEX που έχει ανακηρύξει η Τουρκία» επισήμανε.

«Είναι μέρος του Χάρτη της Σεβίλλης και των παραγώγων του που είχαν προηγουμένως εκχωρήσει θαλάσσια δικαιοδοσία στο Καστελλόριζο στα σύνορα ΑΟΖ της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου» (sic). Η Τουρκία έχει επικριθεί στις Εκθέσεις Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλα τα είδη ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από την Τουρκία στις περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα και την «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου» (sic). Συνεπώς, η σιωπή της Τουρκίας έναντι των παράνομων ισχυρισμών της Ελλάδας στη θαλάσσια ζώνη του Καστελλόριζου θα ανοίξει τον δρόμο της Ελλάδας στην υλοποίηση αυτών των ισχυρισμών. Εκείνοι που συνιστούν στην Τουρκία να παραμείνει σιωπηλή σε αυτό το θέμα είναι αυτοί που θα παραλύσουν την Τουρκία» σχολίασε.

Σύμφωνα με τον εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας», τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που αναφέρονται σε αυτόν τον χάρτη κάνουν διορθώσεις στα έγγραφά τους όπως παρακάτω:

© Φωτογραφία : Open Sources
O Γιαϊτζί λέει ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει διορθώσεις όπως στον εν λόγω χάρτη
O Γιαϊτζί λέει ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει διορθώσεις όπως στον εν λόγω χάρτη
© Φωτογραφία : Open Sources
 
O Γιαϊτζί λέει ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει διορθώσεις όπως στον εν λόγω χάρτη
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail