Πιο εύθραυστος και από κρύσταλλο πλέον ο πρωθυπουργός;

kirahoffmann / pixabay
Από την ημέρα που μπήκαμε στα μνημόνια μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί ότι ο πολιτικός χρόνος πλέον τρέχει διαφορετικά για όσους έχουν την εξουσία στα χέρια τους. Η φθορά είναι ταχύτατη.

Του Στρατή Μαζίδη

Από τον κανόνα δεν ξεφεύγει τελικά ούτε ο σημερινός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο άνθρωπος που τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του απολάμβανε υψηλά νούμερα αποδοχής έως και μέχρι την περασμένη άνοιξη, πλέον αρχίζει να βλέπει και να αισθάνεται ότι τα πράγματα αλλάζουν.

Ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ είτε από ομάδες τις οποίες δυσαρέστησε μετεκλογικά είτε και πού το πώς του τα έφερε η συγκυρία.

Η διαχείριση της πανδημίας έχει πλέον αρχίζει να αλλάζει για την κυβέρνηση. Το γεγονός ότι προτίμησε να ασχοληθεί με αυτήν επικοινωνιακά και πολιτικά αντί για υγειονομικά και οικονομικά είναι κάτι που απέφερε βραχυπρόθεσμα κέρδη τον πρώτο καιρό αλλά τώρα έχει γυρίσει μπούμερανγκ. Η υπερβολική προβολή των λοιμωξιολόγων σε κουραστικό και τρομακτικό επίπεδο, η οβιδιακή μεταβολή των απόψεων για τη χρήση των μασκών, τα οξύμωρα σχήματα όπως για παράδειγμα τα κλειστά θέατρα αλλά οι γεμάτες αποβάθρες του μετρό ή η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων αλλά οι σχολικές αίθουσες των 25 και ένα σωρό ακόμη επί μέρους θέματα έχουν αρχίσει να γρατζουνάνε επικίνδυνα την εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ο οποίος προσπαθεί να χαλιναγωγήσει την κατάσταση με διάφορους τρόπους.

Επιπλέον στο εξάμηνο που έχει μεσολαβήσει η κυβέρνηση δε δημιούργησε επιπλέον μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία, δεν έγιναν οι προσλήψεις που περιμέναμε ούτε φρόντισε να ετοιμάσει κατάλληλα τα σχολεία για την καινούργια χρονιά με αποτέλεσμα να έχουμε αμέτρητες καταλήψεις σε εξέλιξη.

Επίσης η διαχείριση των εθνικών θεμάτων τον βρίσκει αντιμέτωπο με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Αλλιώς τα έλεγε προεκλογικά, αλλά υποσχόταν πως θα πράξει μετεκλογικά και τελικά κινείται εντελώς διαφορετικά ερχόμενος τώρα σε μία πολύ δύσκολη θέση με τις συμφωνίες συνεργασίας που θέλει να ψηφίσει ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ έξυπνα πράττοντας με την ονομαστική ψηφοφορία φέρνει σε δύσκολη θέση όλους εκείνους που έρχονταν στα συλλαλητήρια και σήμερα είναι υπουργοί αλλά καλούνται να ψηφίσουν ενάντια στα όσα εντός ή εκτός εισαγωγικών φωνάζαν.

Επίσης και με την Τουρκία τα πράγματα δεν πάνε καλά και ο ίδιος φαίνεται ότι έχει δεχθεί προειδοποιήσεις πως αν προχωρήσει σε εκπτώσεις και παραχωρήσεις απέναντι στην άλλη πλευρά τότε ενδεχομένως να πάψει να είναι και πρωθυπουργός. Μέρα με την ημέρα ενισχύεται το γεγονός ότι στο Βερολίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός παρακάμπτοντας το υπουργείο εξωτερικών φαίνεται να είχε συμφωνήσει πράγματα πολύ δυσάρεστα για τη χώρα μας κάτι που επιβεβαιώνει η άρνησή του να δημοσιοποιήσει ότι, έστω προφορικά, συμφωνήθηκε.

Στο μεταναστευτικό όχι μόνο δεν επιστρέφουν οι παρανόμως εισερχόμενοι στην Τουρκία όπως διατυμπάνιζε ο κ. Μητσοτάκης ελάχιστες μέρες πριν τις εκλογές σε τηλεοπτικό σταθμό της περιφέρειας αλλά μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Έστειλε μάλιστα και τα ΜΑΤ να χτυπήσουν τους κατοίκους των νησιών, αλλά τότε βρέθηκε η κρίση του Εβρου, η οποία του έδωσε βαθιά ανάσα. Τα σύνορα μπορεί πλέον να φυλάσσονται αποτελεσματικότερα, αλλά υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων που βρίσκεται στη χώρα έχοντας περάσει παράνομα τα σύνορα.

Στα ζητήματα της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος ούτε εδώ μπορούμε να πούμε πως τα πηγαίνει καλά. Τα πεταμένα χρήματα με τα σεμινάρια επιμόρφωσης των δικηγόρων, η υπέρογκη δαπάνη για το μεγάλο περίπατο της Αθήνας που σχεδόν κανένας δεν θέλει, τα εκατομμύρια για μάσκες που θυμίζουν πιο πολύ αλεξίπτωτα που μοιράστηκαν στα παιδιά μας στα σχολεία, οι καμπάνιες στα ΜΜΕ, είναι μόνο μερικά δείγματα.

Αλλά και στον τομέα της οικονομίας η κυβέρνηση δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά. Κάνει και κάποιες εκπτώσεις που θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα τις διατηρήσει με 15% μείωση στο ΑΕΠ και αρκετά δις έλλειμμα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Όμως πέτυχε ήδη να δημιουργήσει αρκετούς εχθρούς. Το άχρηστο lockdown του διμήνου Μαρτίου-Απριλίου αντί να ληφθούν στοχευμένα μέτρα προστασίας των ευπαθών, έχει δημιουργήσει στρατιές εν δυνάμει ή και κανονικών ανέργων οι οποίοι προσωποποιούν πλέον την αιτία των προβλημάτων τους. Επίσης έχει εξοργίσει δεκάδες χιλιάδες αγανακτισμένος ιδιοκτήτες ακινήτων είτε λόγω της μείωσης των ενοικιών αντί να επιδοτηθούν είτε λόγω της πρόσφατης μεθόδευσης να νομοθετηθούν ανυπέρβλητα εμπόδια στην εκτός σχεδίου δόμηση ούτως ώστε αυτή να καταστεί πρακτικά δυνατή και τα ακινητά πολλών χιλιάδων συμπολιτών μας να χάσουν επί της ουσίας την αξία τους.

Το ότι αυτά δεν αντανακλώνται στις δημοσκοπήσεις δεν σημαίνει απολύτως τίποτα γιατί και αυτές γίνονται με συγκεκριμένο και ορισμένο τρόπο. Ενδεχομένως μάλιστα αν αληθεύουν και όσα διακινούνται δεξιά και αριστερά για το εσωτερικό του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας που έχει αρχίσει να βράζει, να προκύψουν εναλλακτικές από το πουθενά.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός πλέον είναι αρκετά εύθραυστος. Γιατί πολύ απλά δεν υπολόγισε πως όταν ένα καράβι ξεκινάει το ταξίδι του είναι μάλλον δύσκολο να φτάσει μέχρι τον προορισμό του με τον καιρό στην πρύμνη να τον σπρώχνει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail