Τουρκία: Τον εγκληματία πρώτα τον τιμωρείς και μετά διαπραγματεύεσαι

Την ανάγκη για άμεση τιμωρία της Τουρκίας και την μέχρι στιγμής αποτυχία της ΕΕ να το πράξει, τόνισε σε παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) στην ολομέλεια του Ευρωπ. Κοινοβουλίου με θέμα «Προετοιμασία του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα επικεντρωθεί στην επικίνδυνη κλιμάκωση και στον ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Η συζήτηση διεξήχθη ενώπιον του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Josep Borrell καθώς και του εκπροσώπου της Γερμανικής προεδρίας του Ευρ. Συμβουλίου Michael Roth, στις Βρυξέλλες.

Στην παρέμβασή του ο κ. Κ. Μαυρίδης τόνισε: «Παραθέτω μερικά βασικά γεγονότα -τονίζω την λέξη γεγονότα- για την συμπεριφορά της Τουρκίας, που ως ΕΕ αποδεχόμαστε αδιαμφησβήτητα. Η Τουρκία έχει ήδη παραβιάσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της Ευρωπ. Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου. Ειδικά σε σχέση με την Κύπρο, η Τουρκία δεν απειλεί απλά, αλλά έχει ήδη εισβάλει στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) και κατέχει από το 1974 το βόρειο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία έχει ήδη εισβάλει στη Συρία. Η Τουρκία έχει ήδη επέμβει στη Λιβύη και στο Ιράκ».

Ακολούθως ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ανέφερε: «Αυτό που μας έφερε εδώ λοιπόν, είναι η ατιμωρησία του εγκληματία. Δυστυχώς, η ατιμωρησία είναι και αποτυχία της Ευρ, Ένωσης επειδή έχουμε εργαλεία: κυρώσεις, απαγόρευση πώλησης όπλων και αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης που αφορά τον τεράστιο εξαγωγικό τομέα της Τουρκίας. Το τελευταίο προτάθηκε σε περιπτώσεις άλλων χωρών εκτός ΕΕ, όμως για την περίπτωση ενώπιον μας (την Τουρκία), σιωπάμε».

Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρίδης απευθύνθηκε ονομαστικά προς τον κ. Borrell και τον εκπρόσωπο της Γερμανικής προεδρίας οι οποίοι αναφέρθηκαν προηγουμένως στην προτεραιότητα για διάλογο και τους υπέδειξε δηκτικά: «Το νεοθωμανικό τέρας δεν το αντιμετωπίζεις με διάλογο. Πρώτα το τιμωρείς και μετά διαπραγματεύεσαι».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail