Το αυτογκόλ της επιστολής Μητσοτάκη για τα εθνικά συμφέροντα

Αυτή η επιστολή – άρθρο σε τρεις μεγάλες εφημερίδες της Ευρώπης, του Έλληνα Πρωθυπουργού, έχει μια αναφορά που ήδη διατρέχει την επικαιρότητα σε “έγγραφη συμφωνία” που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο ( μεταξύ των διπλωματικών εκπροσώπων της κ. Σουρανή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και του κ. Καλίν για τον Ταγίπ Ερντογάν) , από την οποία αποχώρησε η Τουρκία! 

Γιώργος Σαχίνης

Δηλαδή δεν ήταν απλά μια διερευνητική επαφή για αποκλιμάκωση της έντασης και αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ την ίδια ώρα συζητούσε στο Βερολίνο με τους ομολόγους του στην Ε.Ε. την ατζέντα στο ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, άρα είχε άγνοια και αυτός(;) για το που είχε φτάσει η μυστική διπλωματία; Κατά τα άλλα δηλώνουμε ότι το «όπλο» μας είναι το Διεθνές Δίκαιο και φτάνουμε ως εκεί την «μυστική διπλωματία» αλήθεια δεν υπάρχει θέμα; Τα άλλα πολιτικά κόμματα που ενημερώθηκαν τετ-α-τετ από τον Πρωθυπουργό, ξέρουν κάτι για αυτό το έγγραφο και τι θα περιελάμβανε μια τέτοια συμφωνία; Αν όχι δεν οφείλουν να ζητούσουν δημόσια να μάθουν; Οι Έλληνες πολίτες ως «εντολείς» της εκάστοτε κυβέρνησης , ομοίως αφού δεν γνωρίζουν τίποτα , ούτε τέτοια ανάθεση έχουν εγκρίνει δια της ψήφου τους, δεν πρέπει να μάθουν; Μήπως ξέρουν κάτι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για το τι συμφωνήθηκε, όπως γράφει ο πρωθυπουργός, από τα οποία υπαναχώρησε η Τουρκία; Τη διενέργεια μυστικών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία επιβεβαίωσε επισήμως ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι υπήρξε και έγγραφη συμφωνία. Αυτά σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύεται ταυτόχρονα στις εφημερίδες The Times (Βρετανία), Frankfurter Allgemeine Zeitung (Γερμανία) και Le Monde (Γαλλία).

«Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε "έγγραφη συμφωνία". Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες, αλλά απόρρητες συζητήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας εκτεθειμένους στελέχη της ΝΔ και δημοσιογράφους, που διαβεβαίωναν ότι δεν έγιναν διαπραγματεύσεις, αλλά διαδικαστική συζήτηση στη συνάντηση του Βερολίνου. Στην ίδια επιστολή-άρθρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρει για “διαφορές” με την Τουρκία. Ποιες είναι οι διαφορές; Απ΄ όσο γνωρίζουμε όλοι εμείς οι Έλληνες πολίτες μία είναι η διαφορά μας με την Τουρκία. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/αοζ , αν και εσχάτως ακούμε κυβερνητικά στελέχη να την ονομάζουν «οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών» , λησμονώντας ότι έτσι βάζουν μέσα και την Αιγιαλίτιδα και την Συνορεύουσα Ζώνη. Έχει αλλάξει αυτή η πάγια και διαχρονική θέση όλων των κυβερνήσεων;

Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται βέβαιος ότι η ΕΕ θα αποφασίσει σκληρές , αποτελεσματικές τις λέει, κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας αν δεν αλλάξει στάση έναντι της Ελλάδας. Δηλαδή ο άλλος ετοιμάζεται να πλησιάσει στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου με τα 14 νησιά και όχι μόνο στην Μεγίστη (για να μην ξεχνιόμαστε) και εμείς του μιλάμε για κυρώσεις ή για την σύνδεση της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Αλλά , υπάρχει και κάτι ακόμη πιο σοβαρό, που αν δεν είναι λάθος της μετάφρασης αυτής της επιστολής-άρθρο, είναι «αυτογκόλ» για τα συμφέροντα της Ελλάδας, τα Εθνικά συμφέροντα δηλαδή ακόμη και σε όποια μελλοντική διαπραγμάτευση. Καλά, δεν υπήρξε ένας σύμβουλος «άριστος και επιτελικός» του Διεθνούς Δικαίου, ένα διπλωμάτης (εμπειρότατους διαθέτουμε) να υποδείξει στον κ. Πρωθυπουργό ότι με βάση το διεθνές δίκαιο, στην περιοχή αυτή κυριαρχικά δικαιώματα έχει μόνο η Ελλάδα και κανείς άλλος; Τα δικαιώματα αυτά η Ελλάδα τα έχει ipso facto, απλά δεν μπορεί να τα ασκήσει, μέχρι να γίνει η οριοθέτηση, η οποία δεν γίνεται μόνο και μόνο γιατί η Τουρκία, όχι απλά αρνείται πεισματικά την εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου, αλλά τους διαστρέφει κατά το δοκούν και όπως την βολεύει, αλά καρτ; Είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός όλες τις προκλήσεις , τις αμφισβητήσεις, τις πειρατικές ενέργειες και τις απειλές πολέμου της Τουρκίας, να τις περνάει έτσι απλά και να μιλάει στην επιστολή –άρθρο του για «προσπάθεια εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα και η οποία δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί»; Η Τουρκία πάντως με το ψευδο-μνημόνιο με τον Σαράτζ , που πάντως ήδη παράγει αποτελέσματα, γιατί λέμε ότι το μπλοκάραμε αλλά όχι ότι το ακυρώσαμε, αλλά και με το ψευδοκράτος στο Βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μας έχει πει, πως, μέχρι που και τι θεωρεί ήδη «δικό της», με συντεταγμένες παρακαλώ που έχει καταθέσει στον ΟΗΕ! Δεν σημειώνει καν στην επιστολή του άρθρο ο κ. Πρωθυπουργός , ενώ απευθύνεται στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, ότι η Ελλάδα με βάση το διεθνές δίκαιο, κινείται με την αρχή της μέσης γραμμής, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα τηρώντας πιστά το Δίκαιο της Θάλασσας, όχι αυθαίρετα και με τσαμπουκά, όπως η Τουρκία , έχει κυριαρχικά δικαιώματα στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Αν είναι «λάθος» και όχι επί τούτου αναφορά συνειδητή, θα αναμένουμε με ενδιαφέρον την επανόρθωση του. Διαφορετικά , μήπως κάποιοι θέλουν σιγά-σιγά να ζυμωνόμαστε με εν μέρει αποδοχή του αφηγήματος περί «γαλάζιας πατρίδας»;

Επειδή καλό είναι κάπου-κάπου να φρεσκάρουμε την μνήμη μας, οι Ελληνικές θάλασσες πάντως , με βάση την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών , τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και την μέχρι σήμερα πάγια Ελληνική θέση, ότι η μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ , περιγράφονται στο χάρτη που ακολουθεί:

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.