Ανησυχητικά σημεία πιθανής στρατιωτικής κλιμάκωσης από τον Ερντογάν

Υπάρχουν δύο τρία ανησυχητικά σημάδια που δείχνουν πως ο Ερντογάν μπορεί να κλιμακώσει στρατιωτικά.

1.-Κατ αρχάς πόλεμος μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας δεν θα γίνει με τις κλασικές μεθόδους. Το πολύ να διαρκέσει 72 ώρες. Αν και λέω πολλές. Φαντάζομαι πως αυτό είναι γνωστό στους Έλληνες στρατιωτικούς και έχουν διατάξει καταλλήλως τις μονάδες. Επίσης, θα έχουν προσδιοριστεί οι διπλωματικές κινήσεις αν συμβεί κάτι. Ας ελπίσουμε να μην είναι σαββατοκύριακο οπότε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αναπαύεται.

2.-Αν ρωτήσετε στρατιωτικούς θα σας πουν πως προϋπόθεση για στρατιωτική κλιμάκωση είναι να ετοιμάσεις τον λαό. Να τον φανατίσεις. Ο Ερντογάν αυτό κάνει. Όλες του οι δηλώσεις εκεί κατατείνουν.

3.-Ο πολύ καλός γνώστης της Αμερικής Θόδωρος Καρυώτης γράφει: "Παρακολουθώ τις κινήσεις των Αμερικανών στην Ουάσιγκτον, για σχεδόν 50 χρόνια, και ο τωρινός εκνευρισμός τους μου θυμίζει τον εκνευρισμό τους στην ελληνοτουρκική κρίση του 1974. Κάτι πάει πολύ στραβά όταν και ο Πάππας της Ρώμης ασχολείται μαζί μας. Επιπλέον, σπάνια ασχολούνταν μαζί μας. Έγραφαν για τον Περικλή, τον Αριστοτέλη και τον Μέγα Αλέξανδρο. Σήμερα η Washington Post και οι New York Times ασχολούνται συχνά με μας και τους Τούρκους. Βασικά, φοβούνται ότι κάτι θα πάει στραβά μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου".

4.-Η στάση της Αμερικής απέναντι στην Τουρκία είναι αντιφατική. Υπάρχουν εκδηλώσεις ισχυρής υποστήριξης της Άγκυρας, υπάρχουν, όμως, και εκδηλώσεις υπονόμευσης της πολιτικής της. Κάτι πολύ σημαντικό συντελείται στη Μέση Ανατολή το οποίο συμπεριλαμβάνει και τους Κούρδους.

5.- Είδα στο Netflix την ταινία The Irishman. Όπως οι μαφιόζοι χωρίζουν περιοχές επικράτειας, έτσι και οι ισχυρές δυνάμεις. Η Ανατολική Μεσόγειος, προφανώς, ανήκει ακόμη στις ΗΠΑ. Έχουν πάρει την έγκρισή τους Γαλλία και Γερμανία να αναπτύξουν πολιτική;

6.-Οι εξοπλισμοί μιας χώρας είναι πολύ πολύπλοκο ζήτημα. Εκτός απο τις ανάγκες αυτές καθαυτές των Ενόπλων Δυνάμεων, πρέπει να κρατηθούν ισορροπίες.

Για παράδειγμα, δεν μπορείς να διαθέσεις 7 ή 10 δισ και να μην πάρεις τίποτε απο τις ΗΠΑ, Θα τις βρεις μπροστά σου. (περιγράφω μια πραγματικότητα, δεν σημαίνει ότι συμφωνώ).
Απο την άλλη, την έμπρακτη υποστήριξη στο πεδίο την έχεις απο τη Γαλλία. Δεν μπορείς να την αγνοήσεις.

7.-Όταν η Ελλάδα πήρε τα Mirage έγινε κριτική στη σύγκρισή τους με τα F-16. Με τον καιρό αποδείχθηκε πως τα Mirage ήταν πολύ χρήσιμο όπλο και διότι μπορεί να εκτοξεύσουν στρατηγικά όπλα (scalp) αλλά και διότι δεν τα έχουν οι Τούρκοι. Και ό,τι αγνοεί ο αντίπαλός σου αποτελεί πλεονέκτημά σου.

8.-Στη Μέση Ανατολή διαμορφώνονται δυο πόλοι. Απο τη μιά Γερμανία, Τουρκία, Κατάρ απο την άλλη Γαλλία, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Κάποια στιγμή η Ελλάδα θα αναγκαστεί να τοποθετηθεί.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.