Κέρη Μαυρομμάτη: Η μερική επέκταση υδάτων ήταν σχέδιο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου

Με μια αποκάλυψη, ότι το Μάιο του 2010, όπως γράφτηκε τότε από τον Ανδρέα Αθανασίου στα «Επίκαιρα» και δε διαψεύστηκε, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, έφτασε ένα βήμα πριν τη συμφωνία με τον Ερντογάν για το Αιγαίο, όπου μεταξύ άλλων προβλέπονταν για πρώτη φορά η χρήση τεχνικά του όρου «μερική επέκταση των χωρικών μας υδάτων», όπου αυτό δε δημιουργούσε με τα 12 ν.μ. πρόβλημα στη Τουρκία, χρωμάτισε την παρέμβαση της στον 98.4 η νομικός και διδάκτορας του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, Κέρη Μαυρομμάτη.

Σημείωσε ότι αυτό το μοντέλο εφαρμόστηκε κατά γράμμα, ως μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, μία οριοθέτηση που σε επίπεδε μεταξύ δύο κρατών μπορεί να γίνεται όπως τους αρέσει, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι επιτρεπτό και ούτε περιγράφεται, στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών που κανονικά όχι μόνο πρέπει να επικαλούμαστε αλλά και να εφαρμόζουμε. 

Η Κέρη Μαυρομμάτη εξήγησε ότι στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αφενός ένα συνυποσχετικό θα καθόριζε και το πλαίσιο των αποφάσεων του δικαστηρίου, αφετέρου η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας /αοζ εξ αντικειμένου θα έθετε και θέμα ιδιοκτησιακό εδαφών, αφού η οριοθέτηση προϋποθέτει ότι το εδαφικό είναι λυμένο κι όχι υπό αμφισβήτηση και η Τουρκία το αμφισβητεί ευθέως. 

Παρατήρησε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιμένει πως επιθυμεί οριοθέτηση με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών του 1982, όπου η μέση γραμμή είναι το βασικό κριτήριο και όχι στη γενικόλογη αναφορά στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου που η Τουρκία επικαλείται, αποζητώντας οριοθέτηση με βάση την αρχή της επιείκειας. Κατά την ίδια, δεν μπορεί να ξεκινούν διερευνητικές επαφές, όταν όπως είπε, η Τουρκία εκτός όλων των άλλων απειλών και πειρατικών της ενεργειών, θέτει ως όρο για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, η Ελλάδα να αποδεχτεί το παράνομο Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. 


 

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail