Ποιες παγίδες μπορεί να κρύβουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων

Με τους πλειστηριασμούς ακινήτων να έχουν επανεκκινήσει ύστερα από ένα διάλειμμα λόγω της πανδημικής κρίσης, όσοι διαθέτουν ρευστότητα αξιολογούν τη συμμετοχή τους σε κάποιον δημόσιο ηλεκτρονικό πλειοδοτικό διαγωνισμό. Ωστόσο, οι εκποιήσεις κρύβουν συνήθως κινδύνους.

Όπως αναφέρει στο Capital.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Athanasiou Real Estate Services, Μιχάλης Αθανασίου, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί e-auction μπορεί να κρύβουν παγίδες. "Ο υποψήφιος αγοραστής δεν διαθέτει τη δυνατότητα να επισκεφθεί το ακίνητο, το οποίο, σε πολλές περιπτώσεις, είναι σε κακή ή ιδιαίτερα κακή κατάσταση, απαιτώντας σημαντικές δαπάνες για εργασίες ανακαίνισης", εξηγεί.

Επίσης, όχι σπάνια, τα σπίτια που βγαίνουν στο σφυρί εμφανίζουν σημαντικές πολεοδομικές παραβάσεις, οι οποίες απαιτούν τη νομιμοποίησή τους, διαδικασία αρκετά κοστοβόρα. "Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι με τη λήξη της προθεσμίας υπαγωγής στις 30 Σεπτεμβρίου σημαντικός αριθμός ακινήτων δεν θα μπορεί να νομιμοποιηθεί" τονίζει ο κ. Αθανασίου. Δεν λείπουν ακόμη οι περιπτώσεις όπου ορισμένες πολεοδομικές παραβάσεις δεν τακτοποιούνται, όπως η καταπάτηση κοινόχρηστου χώρου με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να μην έχει τη δυνατότητά μεταβίβασης του προβληματικού ακινήτου.

Σε μία κατοικία που αγοράζει κάποιος μέσω αναγκαστικού πλειστηριασμού συνεχίζει να ισχύει η μισθωτική σχέση. Αντίθετα, στα επαγγελματικά ακίνητα για ορισμένες κατηγορίες επιτηδευματιών αυτό δεν ισχύει. Προς αποφυγή των παγίδων, απαιτείται να πραγματοποιείται πάντοτε νομικός έλεγχος διότι ο πλειστηριασμός εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, όπως η διαδικασία της ανακοπής, που μπορεί να έχει ορίζοντα έως 10 χρόνων.

Συνήθεις είναι οι περιπτώσεις όπου οι υποψήφιοι υπερθεματιστές χάνουν την εγγυητική επιστολή διότι λόγω απειρίας ή πίεσης χρόνου, κατά τη διαδικασία προσθέτουν εσφαλμένα ένα μηδέν παραπάνω (π.χ. 900.000 ευρώ έναντι 90 χιλ.).

"Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αγοράζουν μόνο ευκαιρίες και να γνωρίζουν την αγοραία αξία του ακινήτου", καταλήγει ο κ. Αθανασίου.

Από: capital.gr - Δημ. Δελεβέγκος

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail