Ελληνοτουρκικά - Κύπρος και Ανατολική Μεσόγειος

Μια μεγάλη συζήτηση για όλο το πλέγμα των εθνικών θεμάτων και της εξωτερικής πολιτικής σε ένα ρευστό και πολυ-επίπεδο γεωπολιτικό περιβάλλον - Ο 61ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, οι όροι, το περιεχόμενο, τα πρόσωπα , οι ισορροπίες και οι στρατηγικές Αθήνας και Άγκυρας - Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. και η Τουρκία. 

Η απόφαση της Κύπρου να ζητήσει κυρώσεις για Λευκορωσία και Τουρκία ταυτόχρονα, οι πιέσεις και η στάση της Ελλάδας 

- Ο ρόλος των μεγάλων παικτών ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, οι επιδιώξεις Ερντογάν και οι δύο τακτικές έναντι Αθήνας και Λευκωσίας 

- Τα ζητήματα στρατηγικής και «κόκκινων γραμμών» στην Ελλάδα , Υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ και η διελκυστίνδα εντός και εκτός ,για την Αιγιαλίτιδα Ζώνη 

- Ποιοι και γιατί θέτουν θέματα αποστρατιωτικοποίησης νησιών και ιδιοκτησιακού , η αλήθεια , οι μύθοι και το αποτύπωμα της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας , του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συμβάσεων και Συνθηκών

 - Η οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας /ΑΟΖ και τι κρύβει η διατύπωση «έρευνες σε διεκδικούμενη από τις δυο χώρες περιοχή μη οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας» - Τι σηματοδοτούν οι εξελίξεις για το Κυπριακό και ποια η σχέση Αθήνας- Λευκωσίας

Στην εκπομπή συμμετέχουν : 

- Ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης , Δημήτρης Ξενάκης με αντικείμενο « Διεθνής Πολιτική: Μεσόγειος» 

- Ο Ιωάννης Μάζης , Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών. 

- Ο εκ των κορυφαίων διπλωματών , πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Καραϊτίδης, που διετέλεσε μεταξύ άλλων και διπλωματικός σύμβουλος των γραφείων δύο Πρωθυπουργών . 

- Ο Παναγιώτης Τσάκωνας , κύριος ερευνητής, επικεφαλής του προγράμματος Ασφάλειας του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, σπουδών ασφάλειας και ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

- Ο Κώστας Υφαντής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο . 

- Ο Ανδρέας Θεοφάνους , Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων καθώς και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. 

Και ο Μιχάλης Ιγνατίου , ανταποκριτής Ελληνικών ΜΜΕ και αρθρογράφος – αναλυτής στην Ουάσιγκτον.


 

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.