Οργή Ερντογάν για Σαρράζ: Φεύγει πριν εκπληρώσει τα τουρκικά αιτήματα - Στον αέρα οι συμφωνίες

Ο Ερντογάν θυμωμένος με τον Σαρράζ για την αποχώρηση πριν εκπληρώσει τα τουρκικά αιτήματα - Διακυβεύονται οι συμφωνίες για τις παραχωρήσεις πετρελαίου και τον έλεγχο των λιμένων που εκκρεμούν ακόμη.
 
Παρουσίαση Freepen.gr

Ο θυμός του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την πρόθεση του προέδρου του Συμβουλίου Προεδρίας της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ-Σαρράζ, να παραιτηθεί από τη θέση του στα τέλη του επόμενου Οκτωβρίου δείχνει ότι ο τελευταίος δεν ολοκλήρωσε όλα όσα του ζήτησαν οι Τούρκοι σε αντάλλαγμα για την παρέμβασή τους να αποκρούσουν την επίθεση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη.

Η ενόχληση του Τούρκου Προέδρου κέντρισε την περιέργεια των πολιτικών παρατηρητών, οι οποίοι απέδωσαν αυτή την οργή είτε στην πολιτική διάσταση της απόφασης του Σαρράζ είτε στην οικονομική σημασία της. Απέκλεισαν την ύπαρξη στρατιωτικού λόγου, δεδομένου ότι η Τουρκία έχει άμεση πρόσβαση στις περισσότερες πολιτοφυλακές της Τρίπολης, και οι περισσότερες από αυτές είναι πιστές στον Υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας, Φάτι Μπασάγκα.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Σαρράζ να παραιτηθεί, ο Ερντογάν είπε, "μια τέτοια εξέλιξη, ακούγοντας τέτοια νέα, μας αναστάτωσε", υποδεικνύοντας ότι οι τουρκικές αντιπροσωπείες ενδέχεται να διεξάγουν συνομιλίες με την κυβέρνηση Σαρράζ την επόμενη εβδομάδα.

"Με αυτές τις συναντήσεις, Θεού θέλοντος θα στρέψουμε αυτό το ζήτημα προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει", πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Το Reuters επικαλούμενο Τούρκο αξιωματούχο που δήλωσε ότι "η ανακοίνωση παραίτησης του Σαρράζ ήταν η δεύτερη πρόσφατη έκπληξη για την Άγκυρα στη Λιβύη μετά από την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός τον προηγούμενο μήνα".

"Θα προτιμούσαμε ο Σαρράζ να παραμείνει στη θέση του, καθώς υπό την ηγεσία του θα μπορούσε να προκύψει μια ενωμένη Λιβύη που να έχει επιλύσει τα ζητήματά της", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Εξήγησε: "Αν ο Σαρράζ δεν παραμείνει στο αξίωμα, υπάρχουν κάποια ονόματα που εμπλέκονται στις διαδικασίες και μπορούν να ωθήσουν την GNA προς τα εμπρός. Αυτά είναι, φυσικά, ζητήματα της Λιβύης, αλλά η Τουρκία μπορεί να παράσχει κάποια υποστήριξη".

Για να κατανοήσουμε τον πραγματικό λόγο της τουρκικής ενόχλησης με την απόφαση του Σαρράζ, είναι απαραίτητο να καθορίσουμε την ακριβή λειτουργία, το βάρος και τη σημασία του στο έδαφος. Οι πρόσφατες διαδηλώσεις στο δρόμο και η επίδειξη δύναμης από τις πολιτοφυλακές και τους στρατιωτικούς ηγέτες πιστούς στον Fathi Bashagha έχουν αποδείξει ότι ο Σαρράζ δεν έχει καμία δημοτικότητα ή στρατιωτικό βάρος παρά το γεγονός ότι είναι ο ανώτατος διοικητής του στρατού. Η σημασία του, λοιπόν, τουλάχιστον για τους Τούρκους, περιορίζεται στην εξουσία του να υπογράφει οικονομικές συμφωνίες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι παρατηρητές υποπτεύονται την ύπαρξη οικονομικών συμφωνιών, κατά πάσα πιθανότητα, μεταξύ του Σαρράζ και της Άγκυρας που δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να σχετίζονται με τα λιμάνια, ειδικά με το λιμάνι της Misrata.

Πρόσφατες αναφορές ιταλικών ΜΜΕ έκαναν λόγο για την προετοιμασία της Τουρκίας για τη δημιουργία τουρκικής ναυτικής στρατιωτικής βάσης μέσα στο λιμάνι της Μισράτα, ενώ άλλες αναφορές έκαναν λόγο για τις φιλοδοξίες της Άγκυρας να ελέγξει το σύνολο των θαλάσσιων λιμένων στη Δυτική Λιβύη.

Επιπλέον, Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ήδη επιβεβαιώσει ότι υπήρξαν συνομιλίες με τις αρχές της Λιβύης σχετικά με την έναρξη επιχειρήσεων εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε χερσαία και υπεράκτια πεδία, πέραν των συνομιλιών για άλλους τομείς που σχετίζονται με την ενέργεια, όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Λιβυκό Ελεγκτικό Γραφείο ανέμενε ότι η τουρκική εταιρεία ENKA θα συνεχίσει να υλοποιεί τα κατασκευαστικά έργα των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στη Λιβύη εντός ημερών, και αυτό μετά από συνάντηση την περασμένη Κυριακή μεταξύ των αξιωματούχων της εταιρείας και του Khaled Shakshak, επικεφαλής του ελεγκτικού γραφείου.

Επιπλέον, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης, Σαντίκ Αλ-Καμπίρ, είχε υπογράψει στις 6 Σεπτεμβρίου μια συμφωνία συνεργασίας με το τουρκικό Υπουργείο Βιομηχανίας και τεχνολογίας, χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε κυβερνητικού εκπροσώπου, παρόλο που ο Φαγιέζ Αλ-Σαρράζ ήταν στην Άγκυρα την εποχή εκείνη. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε τις υποψίες όλων.

Και ακόμη και πριν από αυτό, υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας και της αντίστοιχης λιβυκής, η οποία αντικατόπτριζε την επείγουσα ανάγκη της Τουρκίας να υπογράψει συμφωνίες πριν από την άφιξη στη σκηνή μιας νέας κυβέρνησης.

Την εποχή εκείνη, τα Λιβυκά μέσα ενημέρωσης είχαν διαρρεύσει ότι υπήρχαν τουρκικές προσπάθειες για διαμεσολάβηση μεταξύ Σαρράζ και Σαντίκ αλ-Καμπίρ, αλλά προφανώς, αυτές οι προσπάθειες απέτυχαν.

Σε περίπτωση αποχώρησης του Σαρράζ πριν η Άγκυρα μπορέσει να εξασφαλίσει εγγυήσεις για την υλοποίηση των μελλοντικών έργων της, η Τουρκία θα αναγκαστεί να ξεκινήσει ξανά από την αρχή με την επόμενη κυβέρνηση, αν και εξακολουθεί να είναι πιθανό και αυτή η κυβέρνηση να ελέγχεται από τους ισλαμιστές συμμάχους της.

Η ενόχληση της Άγκυρας με το σχέδιο παραίτησης του Σαρράζ μπορεί επίσης να σχετίζεται με τις φιλοδοξίες της να διεισδύσει στην πολιτική διαδικασία στη Λιβύη προκειμένου να την ελέγξει από μέσα. Τα μέλη της Επιτροπής διαλόγου του Κοινοβουλίου, τα οποία πιστεύεται ότι συνδέονται με τον Σαρράζ, και τα οποία είχαν αποστατήσει από το Κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση του στρατού στην Τρίπολη, ενδέχεται πολύ πιθανόν να αλλάξουν θέση και πάλι.

Η Επιτροπή Διαλόγου του Κοινοβουλίου αποτελείται από 13 βουλευτές, μόνο επτά από τους οποίους εξακολουθούν να είναι πιστοί στο Κοινοβούλιο σε σύνοδο στο Τομπρούκ, ενώ οι υπόλοιποι έξι είχαν αποστατήσει και εντάχθηκαν στις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου που διεξήγαγαν ορισμένοι ισλαμιστές εκπρόσωποι στην Τρίπολη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail