Ζήτημα Δένδια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη – Η νέα αστοχία που φανέρωσε τις παγωμένες σχέσεις ΥΠΕΞ με Μαξίμου

Η νέα «γκάφα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη με το λάθος της ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών για την "ιστορική συμφωνία των Πρεσπών", εκτός ότι προσθέτει στο παλμαρέ της κυβέρνησης άλλη μία μεγάλη αστοχία, φέρνει στο προσκήνιο το άγνωστο παρασκήνιο των σχέσεων του Μεγάρου Μαξίμου με τον αρμόδιο Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. 

Από: bankingnews.gr - Μαξιμιλιανός

Η πραγματικότητα είναι ότι ποτέ δεν υπήρξαν καλές οι σχέσεις Κυριάκου Μητσοτάκη με το Νίκο Δένδια από την εποχή, μάλιστα, της διεκδίκησης της αρχηγίας της Ν.Δ στις αρχές του 2016.
Ο τελευταίος, έχοντας κεφαλαιοποιήσει καλές υπουργικές θητείες εξασφάλισε μία θέση στις πρωτοκλασάτες θέσεις υπουργών με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενε να τοποθετηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών και όλοι ποντάρανε ότι ο Κερκυραίος θα βρεθεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή στο Δημόσιας Τάξης, χαρτοφυλάκια που είχε υπηρετήσει πετυχημένα στο παρελθόν. 

Από εκεί και πέρα, ο ίδιος έχοντας χτίσει σημαντικές φίλιες σχέσεις με συγκεκριμένα ΜΜΕ, εταιρείες δημοσκοπήσεων και επιχειρηματίες – θυμίζουμε ότι διατηρεί ένα από τα πιο οργανωμένα δικηγορικά γραφεία- πάντοτε έμπαινε στο απυρόβλητο και διατηρούσε πρωτιές στην δημοτικότητα των υπουργών και των πολιτικών γενικότερα. 

Τα δύσκολα της σχέσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησαν όταν συγκεκριμένοι αρθρογράφοι έγραφαν στο Τύπο ότι έπρεπε να ηγείται της ελληνικής διπλωματίας είτε η πεπειραμένη Ντόρα Μπακογιάννη είτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Η πρώτη μάζευε τις θετικές γνώμες των μητσοτακικών και ο δεύτερος τις θετικές απόψεις των σαμαρικών. 

Ο κ. Δένδιας γνώριζε και γνωρίζει την δύναμη του Μαξίμου να επιβάλει δημόσιες γνώμες και απόψεις πόσο μάλλον όταν πρόκειται να προστατεύσει έναν πρωτοκλασάτο υπουργό του.
Ωστόσο, δεν έκοψε τις έριδες και αυτό θεωρήθηκε μήνυμα προς τον ΥΠ.ΕΞ. Όσον αφορά τους σαμαρικούς, ο κ. Δένδιας από την εποχή του 2015 έχει κόψει κάθε σχέση με την ομάδα αυτή.
Τι ενόχλησε πολύ τον Νίκο Δένδια 

Η κατάσταση φαίνεται να εκτροχιάστηκε πριν τον ανασχηματισμό, οι διεργασίες του οποίου κράτησαν πολύ παραπάνω απ’ όσο θα έπρεπε, θέτοντας κάθε μέρα όλους τους υπουργούς εν αμφιβόλω. Εν τω μεταξύ οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είχαν έρθει ήδη σε τροχιά σύγκρουσης καθώς το 2019 έκλεισε με το τουρκολυβικό μνημόνιο και αρχές του καλοκαιριού ήδη οι Τούρκοι είχαν δείξει τις προθέσεις τους για την ελληνική υφαλοκρηπίδα.  

Σε μία από τις συσκέψεις με τους συνεργάτες του, ο κ. Δένδιας τους τόνισε ότι περιμένει να φύγει από το υπουργείο Εξωτερικών και να μεταφερθεί σε άλλο υπουργείο. 

Όπως λέγεται στο παρασκήνιο, είχε στείλει τα μηνύματά του στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει στο πόστο αυτό για διαφόρους λόγους. 

Οι κυριότεροι ήταν ότι πρώτα απ’ όλα θεωρούσε (και ορθώς) ότι τα πράγματα με την Τουρκία θα εκτραχυνθούν επικίνδυνα με ανυπολόγιστες ζημιές, προσωπικές και πολιτικές γι’ αυτόν που θα ηγείται των διερευνητικών επαφών. 

Δεύτερον, διότι γνώριζε καλά ότι αρκετές φορές μένει ακάλυπτος από το Μέγαρο Μαξίμου ειδικά σε διαρροές του μεγάρου που έφερναν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στην θέση του, διότι μόνο αυτός έχει το ειδικό βάρος να διαπραγματευτεί με τον Ερντογάν όντας και οι δύο, παλιοί φίλοι…

Τα δύο κέντρα της διπλωματίας

Ο ανασχηματισμός πέρασε… και δεν ακούμπησε το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά οι κακές σχέσεις παρέμειναν σε βαθμό που στην οδό Ζαλοκώστα η μόνιμη επωδός ήταν ότι ο Νίκος, πλέον, κάνει… αγγαρεία. 

Τα πράγματα μεταξύ των δύο ανδρών δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο όταν οι επαφές του Κ. Μητσοτάκη με ηγέτες της Ε.Ε δεν έφταναν ποτέ στο γραφείο του Ν.Δένδια και η ελληνική διπλωματία, ουσιαστικά, είχε 2 «κέντρα» που τις περισσότερες φορές δεν συνεννοούνταν…

Από την μία το γραφείο Μητσοτάκη με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, την διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουράνη και από την άλλη το Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Νίκο Δένδια. 

Η κ. Σουράνη, η οποία έχει αναλάβει και το χαρτοφυλάκιο με τα θέματα των σχέσεων με την Ε.Ε, βρέθηκε στο απυρόβλητο όταν η κυβέρνηση κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση για «μυστική διπλωματία» όταν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι γνωστό ότι εκείνη και ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν διατηρούσαν και διατηρούν διαύλους επικοινωνίας.

Το περιστατικό με τον Στόλτενμπεργκ


Και φτάνουμε στο πιο χτυπητό γεγονός, αυτό με την σκληρή απάντηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτεμπεργκ όταν εκείνος ανακοίνωσε ότι Ελλάδα-Τουρκία μπήκαν σε διάλογο, την οποία ουδέποτε είδε και ενέκρινε το Μέγαρο Μαξίμου. 

Η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών δεν άλλαξε την στάση υπέρ μας - συνεχώς στην ελληνοτουρκική κρίση ήταν με την Τουρκία - αλλά αυτή η σκληρή απάντηση εκτροχίασε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας. 

Στο μεταξύ συνέβη και άλλο ένα περιστατικό το οποίο έχει τη μικρή αλλά πολύ σημαντική σημειολογία του για τις σχέσεις Υπουργείου Εξωτερικών με το Μέγαρο Μαξίμου. 

Από το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών πήρε μεταγραφή μία βασική και πολύ στενή συνεργάτιδα του κ. Δένδια, η νομικός Βασιλική Τζότζολα η οποία προτίμησε να βρεθεί στην γενική γραμματεία Κυβέρνησης, η οποία λογοδοτεί (και μόνο) στον ίδιο τον Πρωθυπουργό… 

Στο κοινό ανακοινωθέν μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, κανείς δεν ξέρει αν το γραφείο Πρωθυπουργού φίλτραρε το ξένο κείμενο ή αν πέρασε εν αγνοία του κ. Δένδια – ο οποίος πήρε και τον μουντζούρη στην υπόθεση αυτή, αναφερόμαστε στην ανακοίνωση που χαρακτηρίζει ιστορική την συμφωνία των Πρεσπών με ημερομηνία 28 Σεπτεμβρίου 2020. 

Το σίγουρο είναι ότι αν υπήρχε η πρέπουσα συνεννόηση ΥΠ.ΕΞ και διπλωματικού γραφείου πρωθυπουργού, μία τέτοια αστοχία δεν θα είχε συμβεί.

Παρ’ όλα αυτά, προκάλεσε μεγάλο σαματά ανάμεσα στους κύκλους της Νέας Δημοκρατίας και ξεσήκωσε ισχυρή κριτική από την μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία υπερασπίζεται την Συμφωνία των Πρεσπών, την θεωρεί ιστορική και περιμένει την κυβέρνηση στην Βουλή για το θέμα των μνημονίων της Συμφωνίας. 

Εκεί που, όπως, έχουμε προβλέψει η Ν.Δ θα καταγράψει την πρώτη εμφανή κοινοβουλευτική ήττα της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail