Μάικλ Ρούμπιν: Η κουρδική εξέγερση μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της Τουρκίας

Freepen.gr - Η κουρδική εξέγερση θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση της Τουρκίας κερδίζοντας ξένη υποστήριξη, προειδοποίησε ο Μάικλ Ρούμπιν του American Enterprise Institute την Τετάρτη.

Η ολοένα και πιο επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ εάν οι περιφερειακοί αντίπαλοί τους ανταποκριθούν στηρίζοντας το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), δήλωσε ο Ρούμπιν σε άρθρο για το Νational Interest.

Το PKK διεξάγει ένοπλη εξέγερση στην Τουρκία από το 1984, μια σύγκρουση που παραμένει σε μεγάλο βαθμό εσωτερική.

Ωστόσο, η άνοδος των κουρδικών ομάδων με την υποστήριξη των ΗΠΑ στη Συρία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει αυτή τη δυναμική, είπε ο Ρούμπιν, αποτελώντας προηγούμενο για άλλες χώρες να αρχίσουν να εξοπλίζουν το PKK.

Αυτό περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, η οποία θεωρεί την υποστήριξη της Τουρκίας στη Μουσουλμανική Αδελφότητα ως υπαρξιακή απειλή, και την Αίγυπτο, η οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Άγκυρα για τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι Κουρδοί αντάρτες στην Τουρκία ενδέχεται σύντομα να έχουν στη διάθεσή τους τον τύπο όπλων και χρηματοδότησης για το οποίο στο παρελθόν μπορούσαν να ονειρευτούν μόνο», είπε ο Ρούμπιν.

«Οποιοσδήποτε Τούρκος που τσιμπάει στη μεγαλοστομία και την περιφερειακή επιθετικότητα του Ερντογάν, δεν προωθεί το μεγαλείο της Τουρκίας, όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του Ερντογάν, αλλά μάλλον το απόλυτο διχασμό της».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail