Ο κομβικός ρόλος του "Σαρλ ντε Γκωλ" σε περίπτωση αμυντικής συνδρομής κοντρά στην Τουρκία

Η αμυντική συμφωνία που ενδεχομένως θα υπογραφεί με την Γαλλία έστω και στο παρά πέντε μιας σοβαρής κρίσης με την Τουρκία είναι ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστικός παράγοντας είναι στο τι ακριβώς θα προβλέπει. Για το εξοπλιστικό πρόγραμμα να επισημάνουμε ότι απαιτείται εύλογος χρόνος για την υλοποίησή του. 

αντιστράτηγος ε.α.

Ακόμα και ετοιμοπαράδοτα οπλικά συστήματα όπως είναι τα A/F Rafale και οι φρεγάτες Fremm, οι οποίες μπορεί να αποκτηθούν με χρονομίσθωση προκειμένου να ενταχθούν επιχειρησιακά στις ΕΔ απαιτείται τουλάχιστον ένα έτος (εκπαιδεύσεις, αξιολογήσεις, κ.λπ). Οι εξελίξεις με την Τουρκία όμως τρέχουν πολύ γρήγορα. Το πιο σημαντικό είναι αν θα υπάρχει στη συμφωνία η ρήτρα για «στρατιωτική συνδρομή» και αν αυτό θα ισχύει από την επομένη μέρα της υπογραφής. Αυτό σημαίνει ότι εάν μια χώρα ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από την άλλη θα την έχει.

Να διευκρινισθεί ότι αυτό δεν προϋποθέτει ότι Γάλλοι στρατιώτες θα αναλάβουν την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και θα πολεμήσουν αντί για μας. Υπάρχει όμως η δυνατότητα παροχής άλλων επιχειρησιακών δυνατοτήτων στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού πολέμου και των πληροφοριακών επιχειρήσεων, από τις γαλλικές Ε.Δ. όπως το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ.

Για το εν λόγω πολεμικό πλοίο να επισημάνουμε τα εξής:

Διαθέτει δυο πυρηνικούς αντιδραστήρες, ραντάρ μεγάλου εύρους, ηλεκτρονικά σύστημα αντιμέτρων, στόλο μαχητικών Α/Φ Rafale, καθώς επίσης ναυτικά μαχητικά Α/Φ Super Etendard και Α/Φ E-2C Hawkeye έγκαιρης προειδοποίησης. Ο διάδρομος και η περιοχή εκτόξευσης είναι εξοπλισμένα με καταπέλτη, με δυνατότητα να ξεκινήσει ένα αεροσκάφος ανά λεπτό. Το πλοίο διαθέτει συστήματα που του παρέχουν τη δυνατότητα να παρακολουθεί μέχρι και 2.000 στόχους. Είναι εφοδιασμένο με το σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος Aster 15, εκτοξευτές πυραύλων Sιlνer και αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων Mistral.

Το πλοίο έχει τεράστια δύναμη στις αεροναυτικές επιχειρήσεις και θεωρείται ως ένα εξαιρετικά ολοκληρωμένο σύστημα μάχης, καθώς μπορεί να πραγματοποιήσει 100 αποστολές αέρος την ημέρα.

Η Γαλλία είναι ίσως η μόνη χώρα μέσα στην Ε.Ε. που θα μπορούσε να στηρίξει μια ελληνική στρατηγική για την ανακοπή του τουρκικού επεκτατισμού. Και αυτό όχι γιατί την παρούσα φάση τα γαλλικά συμφέροντα συμπίπτουν με αυτά της Ελλάδας.

Ο στόχος της Τουρκίας (να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε περιοχή επιρροής της) είναι εκ διαμέτρου αντίθετος με τη γαλλική πολιτική. Για τη Γαλλία η Μεσόγειος είναι η γεωπολιτική διέξοδος προκειμένου, όχι μόνο να γίνει ένα αντίβαρο στη Γερμανία, αλλά και για να επανέλθει στο καθεστώς μεγάλης δύναμης με παγκόσμιο ρόλο.

Για τους Γάλλους, η Τουρκία προσπαθεί να επιβουλευτεί τα γαλλικά συμφέροντα στη Βόρεια Αφρική, τόσο στη Λιβύη, όσο και στην Τυνησία και στην Αλγερία.

Η Γαλλία έχει λόγους να υποστηρίζει την Ελλάδα στον αμυντικό τομέα. Η χώρα μας είναι παραδοσιακός αγοραστής γαλλικών οπλικών συστημάτων, αντιθέτως, η Τουρκία δεν υπήρξε ποτέ μεγάλος αγοραστής γαλλικών όπλων και σήμερα η εξωτερική της πολιτική βρίσκεται σε σύγκρουση με τα γαλλικά συμφέροντα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail