Η Τουρκία απέδειξε ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Για την Ελλάδα το παιγνίδι της ακεραιότητας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της έχει ήδη χαθεί λόγω της στάσης που έχει τηρήσει μέχρι τώρα. Ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση δείχνει με τις πράξεις της πως δεν πιστεύει ότι ο περίφημος «χάρτης Μανιάτη» είναι πρακτικά εφικτό να ισχύσει, και αποδέχεται σιωπηρά τους ισχυρισμούς των Τούρκων που λένε ότι αδικούνται από τις πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). 


Το ότι ο Μητσοτάκης φρόντισε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία να περιστοιχίζεται από συμβούλους (Ντόκος, Ροζάκης, Διακόπουλος κ.ά.) οι οποίοι πρεσβεύουν αυτή ακριβώς την άποψη, φανερώνει και το τι πιστεύει ο ίδιος. Άρα ήταν αναμενόμενο η όποια αντίδραση της Ελλάδας στην τουρκική επιθετικότητα να είναι εξαιρετικά χλιαρή, αφού δεν πιστεύουμε ούτε εμείς οι ίδιοι πως το Καστελόριζο, η Ρόδος ή η Κάρπαθος δικαιούνται όντως την υφαλοκρηπίδα που προβλέπει η UNCLOS.

Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να μην αντιδράσει δυναμικά μέχρι τώρα στις τουρκικές κινήσεις, είναι εξαιρετικά απίθανο να το κάνει στο μέλλον. Οι ελληνικές «κόκκινες γραμμές» κουρελιάστηκαν κυριολεκτικά τις τελευταίες εβδομάδες, όταν η Τουρκία απέδειξε ότι μπορεί να κάνει σε βάρος μας τους ίδιους απίστευτους τραμπουκισμούς που κάνει και σε βάρος της Κύπρου από τον Μάιο του 2019, χωρίς να υφίσταται απολύτως καμία συνέπεια. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει παγιώσει τις αξιώσεις της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και έχει αποδείξει εμπράκτως ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στη διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή χωρίς να υφίσταται το παραμικρό κόστος. Ακόμη κι αν φέρει πλωτό γεωτρύπανο αύριο σε όποιο σημείο επιθυμεί, είναι σίγουρο πως δεν θα συναντήσει καμία ελληνική αντίδραση. Έτσι όπως έχει η κατάσταση τώρα, δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα αντιδρούσε ούτε αν οι Τούρκοι έμπαιναν μέσα στα χωρικά μας ύδατα των 6 ναυτικών μιλίων.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μόνο ως άλλοθι μπορούν να εκληφθούν για όσα δυσάρεστα πρόκειται να ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα. Τον έναν μήνα που το «Ορούτς Ρέις» παραβίαζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν ηττηθήκαμε λόγω έλλειψης όπλων αλλά λόγω απουσίας πολιτικής βούλησης να υπερασπιστούμε την εθνική μας αξιοπρέπεια. Η Ελλάδα ηττήθηκε από την Τουρκία στο πεδίο χωρίς να τολμήσει να ρίξει ούτε τουφεκιά, και μένει τώρα μόνο να αποδεχθεί και τυπικά την ήττα της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εφόσον ο Τούρκος μπαίνει όποτε θέλει στην υφαλοκρηπίδα μας και παραβιάζει ανενόχλητος τα κυριαρχικά μας δικαιώματα επί εβδομάδες, η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη να συζητήσει με τους δικούς του όρους για να τερματιστεί ο διεθνής διασυρμός της.

Νομίζω πως είναι απολύτως σαφές ότι από έναν διάλογο με τους Τούρκους, υπό τις παρούσες συνθήκες, η ελληνική πλευρά δεν έχει τίποτα να κερδίσει, παρά μόνο να χάσει. Θα πρέπει να είναι κανείς αθεράπευτα αφελής για να πιστεύει ότι μπορούν να συνομιλήσουν επί ίσοις όροις δύο πλευρές από τις οποίες η μία ασκεί διαρκώς ανελέητο στρατιωτικό bullying και η άλλη το δέχεται παθητικά χωρίς να αντιδρά. Η Τουρκία δεν θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για να ζητήσει κάτι. Ό,τι ήθελε να αποσπάσει από την Ελλάδα το έχει ήδη αποσπάσει υπό την απειλή των όπλων. Απλώς, ο Ερντογάν ελπίζει ότι σέρνοντας τον Μητσοτάκη σε φανερό διάλογο (διότι μυστικές διπλωματικές επαφές ήδη γίνονται επί μήνες μεταξύ των δύο χωρών) θα πείσει Ευρωπαίους και Αμερικανούς ότι η Τουρκία έχει δίκιο σε όσα διεκδικεί, και θα προσθέσει εκβιαστικά την επίσημη ελληνική υπογραφή κάτω από τις αξιώσεις του. Η ιστορική πείρα μάς έχει δείξει ότι αυτό που πρέπει να φοβόμαστε περισσότερο δεν είναι τα όπλα των Τούρκων αλλά οι υπογραφές των Ελλήνων πολιτικών. Η προδοτική και ντροπιαστική συμφωνία των Πρεσπών που άνοιξε την όρεξη στους Τούρκους, θα στοιχειώνει για πάντα την εξωτερική πολιτική μας.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα αρνηθεί να υπογράψει την εκχώρηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και επιμείνει στην προσφυγή στη Χάγη, το πιθανότερο είναι πως οι Τούρκοι πολύ απλά θα μας αγνοήσουν και θα συνεχίσουν τον χαβά τους εντείνοντας τις στρατιωτικές απειλές και ανοίγοντας ίσως και νέα μέτωπα εναντίον μας με τις ένοπλες δυνάμεις τους ή με τους μουσουλμάνους λαθρομετανάστες τους οποίους εργαλειοποιούν καταλλήλως. Σοβαρές κυρώσεις είναι απίθανο να επιβληθούν στην Τουρκία από μία γερμανοκρατούμενη ΕΕ, πολύ περισσότερο αφού υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης δηλώνουν ανερυθρίαστα δημοσίως πως δεν έχει υπάρξει καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Επομένως είναι απορίας άξιο σε τι ελπίζει αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση, πέρα από το να κοροϊδέψει (ως συνήθως) τον ελληνικό λαό, να θολώσει τα νερά, και να κερδίσει λίγο ακόμη πολιτικό χρόνο μέχρι να επέλθει ο πλήρης εξευτελισμός της.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.