Ερντογάν ο "Πονόψυχος"

Εντύπωση μου προκαλεί αυτή η φημολογία-ψευδολογία που κυκλοφορεί από χθες, ότι ο Ερντογάν ζήτησε από τους στρατηγούς τους να καταρρίψουν ελληνικό αεροσκάφος ή να βυθίσουν ελληνικό πλοίο χωρίς πολλές απώλειες. Πρόκειται προφανώς για κατευθυνόμενο δημοσίευμα, αφού:

Αναστάσιος Λαυρέντζος

1. Ο Ερντογάν δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες ευαισθησίες.
2. Αυτό που (υποτίθεται ότι) ζητά, είναι πρακτικά αδύνατο.
3. Ο Ερντογάν δεν είναι κανένας ανόητος για να ζητά πράγματα που μόνο κάποιος αφελής μπορεί σκεφτεί. Είναι επικίνδυνος, είναι εμμονικός, αλλά δεν είναι βλάκας.
4. Αυτοί που μας σερβίρισαν την είδηση, από που την έμαθαν; Τους την είπε κάποιος Τούρκος στρατηγός;
5. Ποιός Τούρκος στρατηγός άραγε θα τολμούσε να αρνηθεί κάτι τέτοιο στον Ερντογάν, αν του το είχε ζητήσει;

Αφού λοιπόν πρόκειται προφανώς για ένα χοντρό ψέμα - όπως προκύπτει με τη λογική - το ερώτημα είναι γιατί μας το λένε. Τί θέλουν να πετύχουν;

-Θέλουν να μας δείξουν ότι είναι πονόψυχοι και ότι θέλουν να "συνετίσουν" την Ελλάδα χωρίς απώλειες;
-Θέλουν να απασχολήσουν τη σκέψη μας με ανοησίες και ερωτήσεις του τύπου "τί να εννοεί με αυτή τη φήμη ο ποιητής";
-Θέλουν να συντηρήσουν μια πολεμική ρητορική, επιδεικνύοντας παράλληλα την αποφασιστικότητά τους;
-Πρόκειται για έναν "κιτρινισμό" μιας εφημερίδας που έβγαλε την "είδηση" για να προκαλέσει αίσθηση;

Μπορεί όλα αυτά, μπορεί και τίποτε. Ένα είναι σίγουρο: ότι σε αυτή την αντιπαράθεση, σημαντική θέση έχει και η προπαγάνδα και οι επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου. Μην πιστεύετε σε ό,τι σας λένε. Χρησιμοποίηστε τη λογική σας όσο μπορείτε. Είναι το μόνο έγκυρο εργαλείο που διαθέτουμε.

Η μόνη απάντηση που πρέπει να δώσουμε στους Τούρκους από ένα σημείο και πέρα είναι ότι αν θέλουν κάτι, ας έλθουν να το πάρουν... Αυτό δεν σημαίνει ότι προκρίνω τη σύγκρουση, αλλά πιστεύω ότι το δίλημμα πρέπει να αντιστραφεί. Κάπου πρέπει να χαραχθεί μια απόλυτη ελληνική κόκκινη γραμμή και να τηρηθεί. Ίσως αυτή αποδειχθεί η πιο φιλειρηνική πράξη μας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail