Στρατηγός προειδοποιεί: Δε φαντάζομαι να τσιμπήσουμε το δόλωμα "διάλυσης" της Στρατιάς του Αιγαίου

Τεράστιο το δόλωμα της αποστρατιωτικοποιήσεως των νησιών μας με αντάλλαγμα την από πλευράς Τουρκίας διάλυση της 4ης Στρατιάς.

Ανδρέας Ματζάκος
στρατηγός ε.α.

Η 4η Στρατιά, από συστάσεως της είναι μόνο επιχειρησιακό στρατηγείο, δηλαδή δεν έχει μάχιμες μονάδες υπό την διοίκηση της. Στην ουσία είναι μόνο το επιτελείο της. Τα επιχειρησιακά στρατηγεία, με βάση τα δυτικά πρότυπα οργανώσεως, είναι έτοιμα να πάρουν υπό την επιχειρησιακή τους διοίκηση μονάδες, προκειμένου να φέρουν σε πέρας μια συγκεκριμένη αποστολή.

Που είναι το δόλωμα;

Το ότι η Τουρκία είχε εξ αρχής ονομάσει την 4η Στρατιά ως επιχειρησιακό στρατηγείο για να δείξει ότι δεν προκαλεί απέναντι από τα νησιά μας. Ότι είμαστε εμείς εκτεθειμένοι που τοποθετήσαμε δυνάμεις αμύνης στα νησιά, ενώ εκείνη έχει ένα απλό στρατηγείο με λίγους επιτελείς.

Η Τουρκία ήταν έτοιμη από συστάσεως της Στρατιάς να δεχθεί την διάλυση της, έχοντας κατά νουν να ζητήσει ως αντάλλαγμα την αποστρατικοποίηση των νησιών μας. Γι' αυτό και την συγκρότησε ως απλό στρατηγείο. Χωρίς οργανικές μάχιμες μονάδες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ιδρύθηκε το 1975, με έδρα την Σμύρνη, προκειμένου να δείξει η Τουρκία στην διεθνή κοινότητα ότι ανησυχεί με τις στρατιωτικές προπαρασκευές της Ελλάδος, οι οποίες όμως ήταν απάντηση στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Πως γνωρίζουμε ότι κινδυνεύουν τα νησιά από την 4η Στρατιά;

Από την θέση της, στη Σμύρνη, από τις ασκήσεις στις οποίες έχει την διεύθυνση και οι οποίες όλες είναι εφαρμογή σχεδίων για την κατάληψη νήσων του Αιγαίου και, από το είδος των Μονάδων που λαμβάνει υπό διοίκηση στις ασκήσεις. Όλες ασκούνται στις αποβατικές επιχειρήσεις από αέρος και θαλάσσης, κατά την διάρκεια των ασκήσεων με το όνομα EFES.

Στην 4η Στρατιά ανήκει και ο τουρκικός στρατός κατοχής της Κύπρου. Όλες οι επισκέψεις και επιχειρησιακές αξιολογήσεις των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο γίνονται από επιτελείς της 4ης Στρατιάς.

Άρα η διάλυση ενός επιτελείου, φαντάζει στα μάτια ενός αδαούς, τελείως αθώα. Πλην όμως ούτε οι επιτελείς εξαφανίζονται, ούτε και οι μονάδες που θα ετίθεντο υπό την διοίκηση της Στρατιάς. Αντιθέτως συνεχίζουν να υπάρχουν και μπορούν ανά πάσα στιγμή να ξανασυγκροτηθούν σε Μείζονα Επιχειρησιακό Σχηματισμό για κατάληψη νήσου/ων. Είναι ζήτημα ημερών.

Δεν φαντάζομαι να τσιμπήσουμε τέτοιο δόλωμα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail