Να γίνει αύξηση των χωρικών μας υδάτων στο Αιγαίο…

Προειδοποιητική για την Τουρκία ήταν η απόφαση της άτυπης συνόδου των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα, για την λήψη οικονομικών κυρώσεων, λόγω της συνεχιζόμενης έντασης που προκαλεί στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο! Λήψη οικονομικών κυρώσεων που θα εφαρμοστούν εάν η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική της ρητορική και την προσχηματική της επιθυμία για διάλογο με την Ελλάδα, προτάσσοντας τον στόλο της στην περιοχή και απειλώντας μας, με πόλεμο.

Παναγιώτης Αποστόλου

Όμως η Τουρκία δυστυχώς, δεν διστάζει καθημερινά να μας παρουσιάζει το βάρβαρο πρόσωπό της, το προερχόμενο από τα βάθη της Ασίας. Αυξάνοντας περαιτέρω την ένταση, με πολεμικές κραυγές νέο-πασάδων και νέο-μπέηδων. Όπως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, ο οποίος δήλωσε:

«Την ευθύνη για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο την έχουν η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (Κυπριακή Δημοκρατία) με τις μαξιμαλιστικές τους απαιτήσεις και τις παράνομες τους ενέργειες. Αυξάνει περισσότερο την ένταση, με την δικαιολογία της αλληλεγγύης, η άνευ όρων υποστήριξη που δίνει η Ε.Ε με την δικαιολογία της αλληλεγγύης, σε αυτό το δίδυμο που θέλει να αγνοήσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».

Όπως ο αντιπρόεδρος της ασιατικής χώρας Φουάτ Οκτάι, ο οποίος μεταξύ άλλων μας είπε ότι θα είναι “αιτία πολέμου” η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν. μίλια από τα 6 στο Αιγαίο Πέλαγος.

Λες και αυτό το φοβικό σύνδρομο δεν το διακηρύσσουν από το 1985, ως αντίδραση της Τουρκίας στο αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος, που πηγάζει από το Δίκαιο της Θάλασσας και το οποίο θεσμοθετήθηκε στη διάσκεψη στο Montego Bay το 1982 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (UNCLOS 1982), για ένα ενιαίο και συνεκτικό νομικό πλαίσιο που θέτει κανόνες στην χρήση των θαλασσών και των ωκεανών! Και που δυστυχέστατα καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε να αψηφήσει τις τουρκικές πολεμικές κραυγές και να ενεργοποιήσει το απόλυτο δικαίωμά της!

Βέβαια στις παραπάνω ατεκμηρίωτες και πέραν κάθε λογικής απόψεις, απάντησε το ΥΠΕΞ μας:

«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου. Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους.

Η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά.

Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία».

Μια ανακοίνωση, που προσωπικά με καλύπτει και πιστεύω σε τέτοιο έντονο και σαφές ύφος δεν είχε διατυπωθεί κατά το παρελθόν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail