Η Τουρκία ξηλώνει τις κουρδικές πινακίδες στο Βαν: Άλλη μια επιχείρηση σβησίματός τους

Freepen.gr - Ο εντολοδόχος που διορίστηκε από την Αγκυρα για να αντικαταστήσει το φιλοκουρδικό δήμαρχο της ανατολικής πόλης Βαν αντικατέστησε τοπικές πινακίδες γραμμένες στα κουρδικά με πινακίδες στα τουρκικά, ανέφερε η εφημερίδα Εβρένσελ.

Τα νέα της κίνησης για την απομάκρυνση της κουρδικής γλώσσας από τις πινακίδες του δρόμου έρχονται εν μέσω αναφορών για αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων κατά των Κούρδων στη χώρα.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι δημοτικοί υπάλληλοι άρχισαν πρόσφατα να κατεβάζουν πινακίδες δρόμου που εμφανίζουν τα κουρδικά ονόματα για γειτονιές της πόλης.

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Φιλοκουρδικών λαών (HDP) κέρδισε τον Μητροπολιτικό Δήμο Βαν στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου 2019 με 53 τοις εκατό των ψήφων. Τον Αύγουστο του 2019, πέντε μήνες μετά τις εκλογές, το Υπουργείο Εσωτερικών διόρισε διαχειριστή για να αντικαταστήσει τον δήμαρχο του HDP, ο οποίος είχε απομακρυνθεί από το αξίωμα από το υπουργείο λόγω φερόμενων δεσμών με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).

Πρώτα αφαιρέθηκαν οι κουρδικές πινακίδες στο Δημαρχείο. Επειτα, πινακίδες που εμφανίζουν τα κουρδικά ονόματα για τις τοπικές γειτονιές.

Αφού έλαβε αρνητική δημόσια αντίδραση, ο Δήμος υπό τη διοίκηση του διαχειριστή δημοσίευσε μια δήλωση που αναγγέλλει ότι οι πινακίδες είχαν "ανανεωθεί", μετά την οποία γράφτηκε ένα κουρδικό όνομα σε μια μόνο εξ αυτών.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail