Για όσους θεωρούν ότι ο διάλογος θα λύσει το ελληνοτουρκικό πρόβλημα

Tο Σεπτέμβριο του 1938 ο Χίτλερ έχει ήδη προσαρτήσει την Αυστρία και ετοιμάζεται να εισβάλει στην Τσεχοσλοβακία και να καταλάβει την περιοχή της Σουδητίας, όπου ζουν γερμανόφωνοι πληθυσμοί. Στην Τσεχοσλοβακία γίνεται γενική επιστράτευση. Η εισβολή είναι θέμα ωρών. 

Τότε αναλαμβάνει διαμεσολαβητική πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρεταννίας Τσάμπερλαιν, ο οποίος προτείνει διεθνή συνδιάσκεψη για να "επιλυθούν οι διαφορές". Ο Χίτλερ αποδέχεται μεγαλόθυμα. Στις 29 Σεπτεμβρίου 1938 στο Μόναχο προσέρχονται σε σύνοδο κορυφής οι πρωθυπουργοί της Μεγάλης Βρεταννίας Τσάμπερλαιν και της Γαλλίας Νταλαντιέ με τον Χίτλερ και τον Μουσσολίνι. Προκειμένου να κατευνάσουν τον Χίτλερ υπογράφεται ερήμην των Τσεχοσλοβάκων σύμφωνο, το οποίο ικανοποιεί τις απαιτήσεις του. 

Την επομένη ο Χίτλερ εισβάλλει και καταλαμβάνει την Σουδητία ακρωτηριάζοντας την Τσεχοσλοβακία. Ο Τσάμπερλαιν γυρίζει θριαμβευτικά στο Λονδίνο πανηγυρίζοντας ότι διασφάλισε την ειρήνη. 

Το Σεπτέμβριο του επομένου έτους ο Χίτλερ, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε διαμελίσει ολόκληρη την Τσεχοσλοβακία καταρρακώνοντας την συμφωνία και γελοιοποιώντας τον Τσάμπερλαιν, εισέβαλε στην Πολωνία και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος άρχισε...

Μελέτης Η. Μελετόπουλος
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail