Μια επένδυση στο Πολεμικό Ναυτικό, είναι επένδυση ζωτικής σημασίας

Ερώτηση: Ποιος είναι ο πρωταρχικός σκοπός του Πολεμικού Ναυτικού;

Απάντηση: Η προστασία των θαλασσών η ναυτική παρουσία και η εκπροσώπηση του λαού και του έθνους των Ελλήνων.

Δεν χρειάζεται διδακτορικό στις διεθνείς σχέσεις για να σας πω ότι εάν το ναυτικό μας φαίνεται σαν να είναι φτωχός συγγενής, με σκουριασμένα πλοία και χωρίς σύγχρονα οπλικά συστήματα, τότε αυτή θα είναι και η εντύπωση που θα δημιουργούν στον καθένα.

Σε μια εποχή όπου η εθνική μας βούληση δοκιμάζεται στις θάλασσες του Αιγαίου και της Μεσογείου η εικόνα που θέλουμε να προβάλουμε στον πιο κρίσιμο σύμμαχό μας και όλα τα ναυτικά των άλλων εταίρων πρέπει να είναι η βέλτιστη. Να επιδεικνύουμε την αίσθηση της υπευθυνότητας. Το αρχαιότερο Ναυτικό του κόσμου, το Ελληνικό, να μη στενάζει κάτω από παλιό υλικό χωρίς τεχνολογικές αναβαθμίσεις. Πώς όμως, θα αποτρέψουμε την εις βάρος μας ισορροπία ισχύος; Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Το πρόβλημα είναι, ότι αυτή η ερώτηση τίθεται μερικές δεκαετίες αργότερα. Τα εξοπλιστικά προγράμματα έχουν καθυστερήσει. Οι περισσότερες κύριες μονάδες κρούσεως στο Πολεμικό Ναυτικό έχουν ξεπεράσει το όριο ζωής τους και διατηρούνται χάριν του φιλότιμου, της τόλμης, της ορμητικότητας και του υψηλού επαγγελματισμού του προσωπικού. Η σωστή ερώτηση για σήμερα είναι: Ο Ελληνισμός θα υποστηρίξει τα κυριαρχικά του δικαιώματα, μόνο με το φιλότιμο;

Πιο είναι το πρόβλημα; Θα τοποθετούσατε στην Προεδρική Φρουρά που υποδέχεται τους ξένους ηγέτες στο Προεδρικό Μέγαρο ευζώνους που θα φορούσαν σκισμένες στολές, λερωμένες, και τσαλακωμένες;
Φυσικά και όχι.

Να ξέρετε ότι η υπερηφάνεια για το πλοίο και την αποστολή του έχει πολλά να κάνει με το ηθικό. Δεν πρόκειται για χρόνο ή χρήμα. Αυτό είναι θέμα νοοτροπίας και προτεραιοτήτων.
 
Δημήτρης Τσαϊλάς
υποναύαρχος ε.α.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.