Γιατί ανάβουμε το καντήλι και τι συμβολίζει;

Γιατί ανάβουμε το καντήλι και τι συμβολίζει; Από που προέρχεται το καντήλι; Ποιος έδωσε εντολή για το καντήλι;Τι συμβολίζει το καντήλι που ανάβουμε στο σπίτι μπροστά στις εικόνες των αγίων μας, το καντήλι που ανάβουμε μέσα στο ναό και ονομάζεται ακοίμητη κανδήλα, το καντήλι που ανάβουμε στους τάφους των κεκοιμημένων; Τι λάδι βάζουμε στο καντήλι; Μπορούμε στο καντήλι να βάζουμε νερό και λάδι;

Στην Παλαιά Διαθήκη ο Θεός λέει στο Μωυσή να συμβουλέψει τον αδελφό του τον Ααρών και τους Ισραηλίτες ως εξής: Θα κατασκευάσεις λυχνία (καντήλι) από καθαρό χρυσό και θα είναι σκαλιστή. (Έξοδος 25,30). Δώσε εντολή στον Ααρών και τους Ισραηλίτες να σου φέρουν ελαιόλαδο χωρίς κατακάθι, καθαρό, από κοπανισμένες ελαίες, προς φωτισμό, δια να καίεται με το λάδι αυτό δια παντός η επτάφωτος λυχνία. Εντός της σκηνής του Μαρτυρίου, ο Ααρών και οι απόγονοί του θα καίουν το έλαιον τούτο από το βράδυ έως το πρωί ενώπιον του Κυρίου. Αυτό θα είναι αιώνιος νόμος για όλες τις γενεές των Ισραηλιτών. (Έξοδος 27,20-21).

Από το συγκεκριμένο εδάφιο της Αγίας Γραφής πήραμε και έχουμε σήμερα την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται στο Ιερό Βήμα των Ιερών Ναών και 24 ώρες το 24ώρο παραμένει αναμμένη. Η κανδήλα αυτή είναι μια θυσία προς τον Θεό.

Το καντήλι που ανάβουμε είτε στην εκκλησία είτε στα σπίτια μας, πρέπει να έχει μέσα μόνο λάδι και καθαρό ελαιόλαδο σύμφωνα με την εντολή του Θεού. Δεν μπορούμε να ανάβουμε καντήλι με ηλεκτρισμό και να έχει φως. Το καντήλι ανάβει μόνο με ελαιόλαδο και όχι κάποιο άλλο λάδι, καθώς και φυτιλάκια από αγνό μελισσοκέρι.

Στο καντήλι δεν πρέπει να βάζουμε νερό, μόνο ελαιόλαδο, διότι πολλές φορές όταν τελειώνει το ελαιόλαδο υπάρχει περίπτωση να σκάσει η καντηλήθρα, να πεταχτεί έξω από το καντήλι και να πάρει φωτιά είτε ο ναός είτε το σπίτι. Το νερό δεν προστατεύει για να μην σπάσει το καντήλι, ίσα ίσα είναι πιο επικίνδυνο να γίνει μεγαλύτερη ζημιά.

Το καντήλι που ανάβουμε στους τάφους των κεκοιμημένων συμβολίζει ότι η ψυχή του κεκοιμημένου βρίσκεται κοντά στη χώρα του φωτός, εκεί που είναι ο Χριστός μας. Είναι στο έλεος του Θεού και παρακαλούμε τον Χριστό μας να του δώσει έλεος ώστε να εισέλθει στη Βασιλεία του Θεού.

Το ελαιόλαδο που βρίσκεται μέσα στο καντήλι συμβολίζει τον Φιλάνθρωπο, Φιλεύσπλαχνο και Πολυέλαιο Θεό μας. Ο Θεός έχει πολύ έλεος, ευσπλαχνία και αγάπη για τον καθένα από εμάς που είμαστε παιδιά Του. Δείχνει το πόσο μας αγαπά, συγχωρεί τις αμαρτίες μας και το πόσο μας ανέχεται. Όταν ανάβουμε το καντήλι δείχνουμε ότι ζητάμε το έλεος του Θεού, να μας λυπηθεί και να μας ευσπλαχνισθεί για ότι κάνουμε και Τον στεναχωρούμε.

Το φυτιλάκι με την καντηλήθρα συμβολίζει τον Χριστό που είναι το Φως. Εγώ ειμί το Φως του κόσμου. Που είμαι γεμάτος έλεος, αγάπη και φιλανθρωπία. Μας ζητάει να αποκτήσουμε κι εμείς φως μέσα στην ψυχή μας και η ζωή μας να είναι μέσα στο φως και όχι μέσα στο σκοτάδι της αμαρτίας. Όταν γεμίσουμε από φως, μόνο τότε μπορούμε να καταλάβουμε και να διακρίνουμε το τι συμβαίνει γύρω μας.

Από το κανάλι του Γέροντα Νεκταρίου από το Youtube

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail