Σκωληκοειδίτιδα: Τα 6 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Η σκωληκοειδής απόφυση, δηλαδή ο μικρός, λεπτός σωλήνας που συνδέεται με το παχύ έντερο, δεν επιτελεί ιδιαίτερα σημαντικές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα.

Ωστόσο, όταν εκδηλώνεται σε αυτή φλεγμονή ή λοίμωξη, κατάσταση γνωστή ως σκωληκοειδίτιδα, τα πράγματα σοβαρεύουν...

Η σκωληκοειδίτιδα είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα, αφού τα διαθέσιμα στατιστικά δείχνουν ότι περίπου το 5% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει ταλαιπωρηθεί κάποια στιγμή στη ζωή του από αυτή. Είναι συχνότερη στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες, ωστόσο μπορεί να κάνει την εμφάνισή της σε οποιαδήποτε ηλικία.

Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα η σκωληκοειδίτιδα, η σκωληκοειδής απόφυση μπορεί να υποστεί ρήξη. Η ρήξη της απόφυσης αποτελεί κατάσταση επείγουσα και απειλητική για τη ζωή.

Έτσι, κρίνεται ζωτικής σημασίας η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων που επιβάλλουν τη μετάβαση στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Δείτε τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοήσετε:

1. Πόνος στην κοιλιά: Ο πόνος στην κοιλιά είναι το συνηθέστερο και πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της σκωληκοειδίτιδας. Ο πόνος μπορεί να ξεκινά αρχικά περιμετρικά του αφαλού και στη συνέχεια να ακτινοβολεί προς τα δεξιά. Σε αντίθεση με τον πόνο της δυσπεψίας, ο πόνος της σκωληκοειδίτιδας εντείνεται πολύ γρήγορα.

2. Πόνος στην ούρηση: Αν η σκωληκοειδής απόφυση βρίσκεται σχετικά χαμηλά στην πυελική χώρα, η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως η συχνουρία, ο πόνος κατά την ούρηση, η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα.

3. Ναυτία και τάση για εμετό: Αμέσως μετά την εκδήλωση του πόνου στην κοιλιά, είναι πολύ συχνό να εκδηλώνεται μειωμένη όρεξη, ναυτία και τάση για εμετό.

4. Πυρετός και ρίγη: Ο πυρετός αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη λοίμωξης στο σώμα. Όταν συνδυάζεται με έντονα ρίγη και τον χαρακτηριστικό πόνο στην κοιλιά πιθανότατα σημαίνει σκωληκοειδίτιδα.

5. Αέρια: Μπορεί να οφείλονται στην υπερκατανάλωση φρούτων, οσπρίων ή αναψυκτικών, ωστόσο τα γαστρεντερικά συμπτώματα που συνοδεύουν την εν λόγω ενόχληση μπορούν να υποδείξουν τη βαθύτερη αιτία του προβλήματος. Στην περίπτωση της σκωληκοειδίτιδας αυτά είναι η δυσπεψία και η διαταραχή της λειτουργίας του εντέρου.

6. Δυσκολία κίνησης: Λόγω των ισχυρών πόνων, σε αρκετές περιπτώσεις η σκωληκοειδίτιδα εμποδίζει το άτομο να σηκωθεί από το κρεβάτι ή να κινηθεί γενικώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πόνος της σκωληκοειδίτιδας επιδεινώνεται με την κίνηση, τις βαθιές αναπνοές, τον βήχα ή το φτάρνισμα.

Πηγή: Reader’s Digest - Από: onmed.gr
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.