Φαρμακευτικές των ΗΠΑ έτοιμες να φύγουν από την Τουρκία για 2,3 δισ. δολάρια απλήρωτα χρέη

Freepen.gr - Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι η Τουρκία οφείλει 2, 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνείς εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης και πρέπει να εξοφλήσει το χρέος για να αποτρέψει την έξοδο των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο γαμπρός του, Υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υποσχέθηκαν να εξοφλήσουν τις καθυστερούμενες οφειλές αμέσως πριν από ένα χρόνο, όταν είχαν φτάσει τα 230 εκατομμύρια δολάρια, αλλά η δέσμευση δεν εκπληρώθηκε, δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Ντέιβιντ Σάτερφιλντ την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters.

Η Τουρκία ζητά τώρα από τις εταιρείες να δεχθούν σημαντικές μειώσεις στο οφειλόμενο ποσό, αλλά θα υπάρξουν συνέπειες για μη πληρωμή ή τέτοιες μειώσεις, δήλωσε ο Satterfield σε εμπορική τηλεδιάσκεψη, ανέφερε το Reuters.

"Οι εταιρείες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο αποχώρησης από την τουρκική αγορά ή θα μειώσουν την έκθεσή τους σε αυτή. Δεν πρόκειται για κατεύθυνση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας", ανέφερε.

Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσει στη διαφοροποίηση των εξαγωγών της και να αυξήσει το διμερές εμπόριο στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια από 21 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, αφού η Άγκυρα αγόρασε πυραύλους αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Τουρκίας έχει διευρυνθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η νομισματική κρίση το 2018 ακολουθήθηκε από το ξέσπασμα του κορωνοϊού το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, προτρέποντας την κυβέρνηση να αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Η τουρκική λίρα διαπραγματεύεται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου, πιέζοντας περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail