Ράμα: Η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκτείνει στα 12 ν.μ. χωρίς συμφωνία με την Αλβανία

Freepen.gr - Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκτείνει τα ύδατά της σε σχέση με την Αλβανία χωρίς να έχει συμφωνία. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης για την ελληνική τηλεόραση "Mega", ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας διευκρίνισε επίσης ότι ο Έλληνας ομόλογός του, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας δεν έχουν μυστική ατζέντα σχετικά με ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, μεταδίδει το Albanian Daily News.

"Δεν καλωσόρισαμε καμία συμφωνία. Απλώς προσπεράσαμε μια παράλογη τυπική βαλκανική και κλασική εμπειρία ψεύτικου πατριωτισμού, η οποία πυροδότησε την πιο ακραία μορφή πυρκαγιάς, αφού ο πρωθυπουργός σας μίλησε στο κοινοβούλιο, κατά τη συζήτηση των θαλάσσιων συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Υπήρξε μια συζήτηση για το δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, η οποία βασίζεται στη διεθνή συνθήκη του Μοντέγκο. Κάθε χώρα με πρόσβαση στη θάλασσα έχει το δικαίωμα και δεν είναι κάτι που διαπραγματεύεστε ή ζητάτε από άλλους να επεκτείνουν τα χωρικά σας ύδατα σας όπου είναι δυνατόν.

Όταν αυτό δεν είναι δυνατό, οι χώρες πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία, ενώ το ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας είναι ιδιαίτερο, διότι οι δύο χώρες δεν μπορούν να συνεχίσουν την επέκτασή τους μονομερώς, χωρίς τη συμφωνία μεταξύ τους, γιατί φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν.

Είμαστε κοντά ο ένας στον άλλο, δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα μόνοι μας ή δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να κατανοήσουμε και να σεβαστούμε το γεγονός ότι ο άλλος είναι κοντά μας. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία και είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε μια λύση", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail