Γιατί και 10 πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα να μας χαρίσουν οι ΗΠΑ, πάλι θα τρώμε φάπες

(U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Apprentice Sarah Mead)
Απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση για να πιάσουν τόπο οι αμυντικές δαπάνες είναι να υπάρχει η πολιτική βούληση για τη χρησιμοποίηση της στρατιωτικής ισχύος ως μοχλού άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Αν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης, και 10 πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα να μας χαρίσουν οι Αμερικανοί με όλο το οπλικό τους φορτίο, εμείς πάλι θα καθόμαστε και θα τρώμε φάπες από τον Τούρκο προσπαθώντας να τον πείσουμε με διπλωματικά μέσα και με διαβήματα ότι δεν φέρεται πολιτισμένα κάθε φορά που παραβιάζει βάναυσα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. 


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτό που καθιστά το Ισραήλ τόσο επίφοβο για τους αντιπάλους του; Σας πληροφορώ ότι δεν είναι το οπλοστάσιό του, αλλά η αποδεδειγμένη πολιτική βούληση που έχει να αναλάβει χωρίς τον παραμικρό δισταγμό στρατιωτική δράση όποτε χρειαστεί για να προασπίσει το εθνικό του συμφέρον - όπως το έκανε στο πλοίο "Μαβί Μαρμαρά" το 2010 σκοτώνοντας 9 Τούρκους "ακτιβιστές" και κόβοντας μία και καλή τον βήχα στον Ερντογάν. 

Με άλλα λόγια το Ισραήλ έχει καταφέρει να πείσει τους πάντες ότι τις ένοπλες δυνάμεις δεν τις έχει μόνο για τις παρελάσεις. Αντιθέτως, η Τσεχοσλοβακία το 1938 μπορεί να είχε έναν από τους ισχυρότερους και καλύτερα εξοπλισμένους στρατούς στην Ευρώπη αλλά επειδή δεν είχε την πολιτική βούληση να αντισταθεί επέτρεψε στον Χίτλερ να την καταλάβει δια περιπάτου. 

Επομένως, η πικρή αλήθεια είναι πως όσα όπλα κι αν έχουμε, είναι άχρηστα αν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να χρησιμοποιηθούν - και αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε μπροστά μας καθημερινά, ξανά και ξανά, εκτός αν κλείνουμε τα μάτια και προσποιούμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Το ότι όσα όπλα και να έχεις είναι άχρηστα αν δεν έχεις την πολιτική βούληση να τα χρησιμοποιήσεις αποτελεί αξίωμα στη στρατηγική, όπως αποτελεί αξίωμα στα οικονομικά το ότι αν μία τράπεζα δεν δώσει δάνεια από τις καταθέσεις που μαζεύει θα χρεοκοπήσει.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.