Εβραϊκό think tank: Οι ΗΠΑ να δουν ότι η Τουρκία δεν είναι «σύμμαχος» - Να στηρίξουν την Ελλάδα στην ΑΟΖ

Freepen.gr - Η στάση της Τουρκίας απέναντι στην πρόσφατη διπλωματική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προσφέρει πληροφορίες για το ποιοι είναι οι αληθινοί σύμμαχοι της Αμερικής, δήλωσε ο Michael Makovsky, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (Jewish Institute for National Security of America - JINSA), στο Newsweek.

«Η συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ όχι μόνο προάγει τα συμφέροντα και τις αξίες των ΗΠΑ, αλλά προσφέρει μια σπάνια στιγμή αποσαφήνισης σχετικά με το ποιοι είναι οι εταίροι της Αμερικής - και ποιοι δεν είναι, και δεν αξίζουν να είναι", έγραψε ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Παρασκευή, αφού η χώρα του Κόλπου υπέγραψε συμφωνία εξομάλυνσης που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ με το Ισραήλ.

Ο Μακόβσκι χαρακτήρισε την «έντονη» απάντηση του Ερντογάν ως ανησυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι σύμμαχοι και με τους τρεις περιφερειακούς παίκτες Τουρκία, Ισραήλ και ΗΑΕ. «Οι καταγγελίες του Ερντογάν επιβεβαιώνουν τη θέση του ανάμεσα στους αντι-Ισραήλ, τους αντι-Αμερικανούς, τους ισλαμιστές και τους ρεβιζιονιστές της Μέσης Ανατολής».

Ο πρόεδρος της JINSA ανέφερε πολλές περιπτώσεις στις οποίες η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ - συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της παν-ισλαμικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του οπλισμού και της προστασίας των τζιχαντιστών στη Συρία καθώς τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν την τουρκική επικράτεια, της άρνησης στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τουρκικές στρατιωτικές βάσεις για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), των επιθέσεων στις κουρδικές δυνάμεις που πολεμούν το ISIS και της ρητορικής απειλών του Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ.

«Αυτό το ιστορικό, και ειδικά η αγορά ρωσικών πυραύλων, έχει κάνει τους αμερικανούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να τηρούν ολοένα και μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα στον Ερντογάν», δήλωσε ο Μακόβσκι, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για την αγορά των S-400.

«Ωστόσο, το ένστικτο να συμπεριφέρεται ο Ερντογάν ως αξιόπιστος συνεργάτης παραμένει. Η Τουρκία παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ και φιλοξενεί μια σημαντική στρατιωτική βάση των ΗΠΑ», έγραψε ο Μακόβσκι. "Οι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα στραφεί στον Ερντογάν για βοήθεια, πιο πρόσφατα για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία και το Ιράν".

Ο Μακόβσκι πρότεινε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να σπάσει την «παλιά συνήθεια» και να αναγνωρίσει ότι η Τουρκία δεν είναι «σύμμαχος των ΗΠΑ», αρνούμενη ότι η χώρα έχει ιδιαίτερη σημασία, συνεργαζόμενη μόνο όταν τα τουρκικά και αμερικανικά συμφέροντα ευθυγραμμίζονται και να καταβάλλει προσπάθειες για τον έλεγχο της επιρροής της Τουρκίας.

Συνέστησε επίσης στην Ουάσινγκτον να ενισχύσει τους δεσμούς με τους Σύρους Κούρδους και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό που υποστηρίζεται από τα ΗΑΕ, με επικεφαλής τον αδίστακτο στρατηγό Khalifa Haftar, ο οποίος πολεμά ενάντια στην τουρκική υποστηριζόμενη ισλαμιστική κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ο Μακόβσκι πρότεινε επίσης η Ουάσινγκτον να μετακινήσει στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο για να στηρίξει την Ελλάδα στην τελευταία εδαφική της διαμάχη με την Τουρκία. Οι πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο μετά την προσπάθεια της Τουρκίας να εξερευνήσει ορυκτά στα ελληνικά και κυπριακά χωρικά ύδατα, σημειώνει στο άρθρο του.

«Το Πεντάγωνο θα πρέπει επίσης να ανακατανείμει ορισμένα στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία (assets) από την Τουρκία στην Ελλάδα - επίσης σύμμαχο του ΝΑΤΟ, δημοκρατική χώρα με φιλοαμερικανό πρωθυπουργό - να σταθμεύσει μεγαλύτερο αριθμό αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα, να κινηθεί για την ενίσχυση των ελληνικών αμυντικών όπλων και την υποστήριξη των ελληνικών ισχυρισμών κατά της Τουρκίας στο θέμα της ΑΟΖ».

Ο Μακόβσκι ζήτησε επίσης ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ για τον τουρκικό λαό, «εκφράζοντας την ελπίδα για την επανέναρξη μιας σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail