Η Ρωσία ξεκίνησε την παραγωγή του Sputnik V - του πρώτου καταγεγραμμένου εμβολίου Covid-19 στον κόσμο

Freepen.gr - Το ρωσικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έχει ξεκινήσει η παραγωγή του πρώτου εγγεγραμμένου εμβολίου κορανοϊού στον κόσμο. Ονομάζεται «Sputnik V» που πήρε το όνομά του από το γνωστό διαστημικό δορυφόρο, αναφέρει το RT.

Ο τύπος, επίσημα γνωστός ως «Gam-COVID-Vak», αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Gamaleya στη ρωσική πρωτεύουσα. Έχει δύο δόσεις που πρέπει να χορηγηθούν με διαφορά τριών εβδομάδων για να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση στον Covid-19. Ο διευθυντής του κρατικού ταμείου πλούτου της Ρωσίας, που χρηματοδότησε το έργο, ο Kirill Dmitriev επεσήμανε ότι η Μόσχα έχει λάβει αιτήσεις για περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου από 20 χώρες.

Η ρυθμιστική αρχή υγείας της Ρωσίας καταχώρησε το εμβόλιο αφού πέρασε τις δοκιμές Φάσης II τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Αποφασίστηκε ότι η ολοκλήρωση της δοκιμής Φάσης III δεν ήταν απαραίτητη για την αρχική διάθεση, επειδή βασίζεται σε μια ήδη αποδεδειγμένη πλατφόρμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Sputnik V δε θα τεθεί σε γενική κυκλοφορία μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, δίνοντας έτσι ακόμη τέσσερις έως πέντε μήνες για να παρατηρηθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητά του.

Η απόφαση επικρίθηκε από ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις και επαγγελματίες του τομέα της υγείας, οι οποίες θεωρούν ότι η κίνηση είναι βιαστική και δυνητικά επικίνδυνη. Ωστόσο το δημοσίευμα αναφέρει ότι στην πραγματικότητα, αρχικά το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο μόνο σε ευάλωτους εργαζόμενους σε σημαντικούς ρόλους πρώτης γραμμής. Αλλά ακόμα και τότε, η συμμετοχή είναι εθελοντική, χωρίς κανείς να υποχρεωθεί να εμβολιαστεί.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail