Nordicmonitor: Η Ρωσία πίσω από την κατάρριψη του τουρκικού AH-1 Cobra ως απάντηση στο Su-24!

Freepen.gr - Ο τουρκικός στρατός εκτιμούσε ότι ένας πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε για να καταρρίψει ένα τουρκικό ελικόπτερο Cobra στις 13 Μαΐου 2016 από μια ένοπλη κουρδική ομάδα, παρασχέθηκε από τη Ρωσία ως αντίποινα για την κατάρρευση του ρωσικού αεροσκάφους Su-24 στον εναέριο χώρο πάνω από τα τουρκο-συριακά σύνορα στις 24 Νοεμβρίου 2015, αποκαλύπτει το nordicmonitor.com.

Μια εκτίμηση του συμβάντος από τον στρατό αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια δικαστικής ακρόασης στην τουρκική πρωτεύουσα της Άγκυρας στις 9 Ιουνίου 2017 από τον Μεχμέτ Τσαχίν, συνταγματάρχη που ήταν πιλότος στην αεροπορική διοίκηση χερσαίων δυνάμεων, ο οποίος χειρίστηκε το καταρριφθέν AH-1W Ελικόπτερο επίθεσης Super Cobra. Είπε ότι ήταν οι Ρώσοι που ενορχήστρωσαν την κατάρριψη του τουρκικού ελικοπτέρου με έναν ρωσικό SA-18 και φορητό εκτοξευτή επιφανείας-αέρα.

«Το ρωσικό ναυτικό πέρασε από το στενό [στην Κωνσταντινούπολη] επιδεικνύοντας έναν πύραυλο αεροπορικής άμυνας, ο οποίος νόμιζα ότι ήταν ο SA-18… Οι Ρώσοι έδειξαν αρχικά τον πύραυλο στον Βόσπορο, και στη συνέχεια κατέβασαν το ελικόπτερο AH-1 Cobra στο Χακάρι [επαρχία] στα ιρακινά σύνορα. Δύο από τους πιλότους μας μαρτύρησαν σε αυτό το περιστατικό», είπε. «Το εξετάσαμε πολλές φορές, έγινε μια ανάλυση και μου επιβεβαιώθηκε ότι ο SA-18 ήταν πιθανότατα το ίδιο είδος πυραύλων που επιδείχθηκε στο πλοίο», πρόσθεσε.


Ο Τσαχίν αναφερόταν σε ένα περιστατικό επίδειξης πυραύλων σε ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο που περνούσε από το Στενό του Βοσπόρου της Κωνσταντινούπολης στις 6 Δεκεμβρίου 2015. Το Καίσαρ Κουνίκοφ έπλευσε μέσω του Βοσπόρου με έναν στρατιώτη κρατώντας ένα φορητό εκτοξευτή πυραύλων επιφανείας-αέρος στο κατάστρωμα καθ 'όλη τη διάρκεια του πλου. Ήταν ένα ασυνήθιστο θέαμα και αναφέρθηκε ευρέως στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η Τουρκία χαρακτήρισε την επίδειξη του πυραύλου ως πρόκληση και κάλεσε τον τότε Ρώσο πρέσβη Αντρέι Κάρλοφ στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών την επόμενη μέρα.

Η διέλευση του ρωσικού πολεμικού πλοίου μέσω του τουρκικού στενού ήρθε εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός από τους πιλότους. Η Τουρκία είπε ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε επειδή παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, ενώ η Ρωσία αρνήθηκε την παραβίαση και δεσμεύθηκε για σοβαρές συνέπειες. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την πτώση του Su-24 ως «μαχαιριά στην πλάτη».

Αποκαλώντας την πτώση του ρωσικού αεριωθούμενου από την Τουρκία ως «έγκλημα πολέμου», ο Πούτιν είχε τονίσει πως «θα τους υπενθυμίσουμε όχι μόνο μία φορά για το τι έχουν κάνει, και θα λυπηθούν για αυτό περισσότερες από μία φορές», είπε χωρίς να εξηγήσει ποια άλλα μέτρα σχεδίαζε να πάρει.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail