Τα… bonus της πρωθυπουργίας: Οι απίστευτες εξοχικές κατοικίες των ευρωπαίων ηγετών

Πού κάνει διακοπές ο Εμανουέλ Μακρόν; Ποιά είναι η επίσημη θερινή κατοικία του Τζόνσον, του Κουρτς, του Ματαρέλα; Δείτε και επιλέξτε το καλύτερο «πρωθυπουργικό» εξοχικό.

Από: newmoney.gr

Επίσημες θερινές κατοικίες δεν έχουν όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες. Για κάποιους από αυτούς όμως, μαζί με την εξουσία κερδίζουν και ένα (ή περισσότερα) εξοχικά για την ξεκούραση και την ανάπαυλά τους – ή την ανάρρωσή τους, όπως στην περίπτωση του Μπόρις Τζόνσον μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο όπου είχε νοσηλευτεί με Covid-19.
Σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα.

Μπόρις Τζόνσον, Ηνωμένο Βασίλειο: Chequers Court

Το Checkers, ή το Checkers Court, είναι η εξοχική κατοικία του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένα αρχοντικό του 16ου αιώνα, βρίσκεται κοντά στο χωριό Ellesborough. Είναι περίπου 40 μίλια (64 χλμ.) Βορειοδυτικά του κεντρικού Λονδίνου. Το Checkers είναι η εξοχική κατοικία του εν ενεργεία πρωθυπουργού από το 1921. Το κτήμα δώρησε στο κράτος Ο Σερ Αρθουρ Λι το 1917. Το σπίτι ανήκει στη λίστα των διατηρητέων μνημείων εθνικής κληρονομιάς στην Αγγλία.

Εμανουέλ Μακρόν, Γαλλία: Fort de Brégançon

Το Fort de Brégançon είναι ένα μεσαιωνικό φρούριο, που βρίσκεται 35 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας σε ένα νησάκι έξω από τη Γαλλική Ριβιέρα, που συνδέεται με ένα σύντομο μονοπάτι προς την ηπειρωτική χώρα. Βρίσκεται στην κοινότητα Bormes-les- Mimosas στο τμήμα Var της επαρχίας Provence-Alpes-Côte d’Azur. Είναι το επίσημο καταφύγιο του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 1968.

Στέφαν Λέφβεν, Σουηδία: Harpsund

Το Harpsund είναι ένα αρχοντικό που βρίσκεται στην κοινότητα Flen της κομητείας Södermanland. Από τις 22 Μαΐου 1953, το Χάρπσουντ χρησιμοποιείται ως εξοχική κατοικία του πρωθυπουργού της Σουηδίας. Τα παλαιότερα τμήματα του αρχοντικού χτίστηκαν τον 17ο αιώνα, αλλά το κεντρικό κτίριο χτίστηκε το 1914. Το κτήμα, με το αγρόκτημα και το δάσος του, δωρίστηκε στο κράτος στις 27 Δεκεμβρίου 1952 σύμφωνα από τον βιομήχανο Καρλ Ογκουστ Βικάντερ. Σε αυτό έχουν φιλοξενηθεί πολλοί ξένοι επίσημοι, μεταξύ των οποίων ο Νικίτα Χρουστσόφ, ηγέτης της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Η παράδοση λέει πως οι επισκέπτες στο κτήμα κάνουν μια μικρή βαρκάδα με τον Σουηδό πρωθυπουργό, μια παράδοση που εισήγαγε ο πρωθυπουργός Τάγκε Ερλάντερ.

Σεμπάστιαν Κουρτς, Αυστρία: Mürzsteg Hunting Lodge

Το Mürzsteg Hunting Lodge είναι ένας μικρός ξενώνας στο Mürzsteg της Στυρίας, ο οποίος έχει λειτουργήσει ως θερινή κατοικία του προέδρου της Αυστρίας από το 1947.

Ο αυτοκράτορας Φραντς Γιόζεφ Α’ έχτισε ένα μικρό κατάλυμα στο αυτοκρατορικό κυνηγετικό καταφύγιο στο Neuberg an der Mürz το 1869, με προσωπικούς του πόρους. Τα σχέδια για το καταφύγιο, το οποίο χτίστηκε σε ελβετικό στιλ, προήλθε από τον August Schwendenwein von Lanauberg. Ο ξενώνας σύντομα αποδείχθηκε πολύ μικρός και επεκτάθηκε σε δύο φάσεις, πρώτα το 1879 και μετά ξανά το 1903. Σήμερα το κυνηγετικό καταφύγιο ανήκει στη Δημοκρατία της Αυστρίας. Ο ξενώνας ανακαινίζεται διαρκώς, αν και τα επίσημα δωμάτια παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα. Πολλοί ξένοι προσκεκλημένοι, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, έχουν φιλοξενηθεί στο καταφύγιο.

Σέρτζιο Ματαρέλα, Ιταλία: Villa Rosebery

H Villa Rosebery είναι μία από τις τρεις επίσημες κατοικίες του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας (οι άλλες δύο είναι το παλάτι Quirinal στη Ρώμη και το εξοχικό καταφύγιο Castelporziano έξω από τη Ρώμη). Η βίλα βρίσκεται σε οικόπεδο 16,3 στρέμματων. Το Villa Rosebery βρίσκεται στη Νάπολη με θέα τον κόλπο και ονομάζεται έτσι επειδή ανήκε στον Βρετανό πρωθυπουργό, το 5ο Λόρδο του Rosebery. Το 1909 ο Λόρδος Rosebery δώρισε το κτίριο στη βρετανική κυβέρνηση για να στεγαστεί η κατοικία του Πρέσβη στην Ιταλία. Το 1932 η βρετανική κυβέρνηση με τη σειρά της δώρισε το κτίριο στο ιταλικό κράτος και η βίλα χρησιμοποιήθηκε ως θερινή βασιλική κατοικία. Από τον Ιούνιο του 1944 μέχρι την παραίτηση και την εξορία τον Μάιο του 1946, η βίλα ήταν η κατοικία του Βασιλιά Βιτόριο Εμανουέλε Γ’. Από το 1946 έως το 1949 χρησιμοποιήθηκε από την αεροναυτική ακαδημία, και μετά από μια περίοδο που έμεινε κενή, μετατράπηκε σε επίσημη κατοικία του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας το 1957.

Μέτε Φρέντρικσεν, Δανία: Marienborg

Οι τηλεθεατές του δανέζικου πολιτικού σήριαλ Borgen είναι εξοικειωμένοι με το Marienborg, μια εξοχική κατοικία χτισμένη στα μέσα του 18ου αιώνα, σκαρφαλωμένη σε μια μικρή κορυφή ενός λόφου στη βόρεια όχθη της λίμνης Bagsværd, 15 χιλιόμετρα βόρεια του κέντρου της Κοπεγχάγης. Είναι η επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού της Δανίας από το 1962. χρησιμοποιείται συχνά για κυβερνητικές διασκέψεις, διασκέψεις κορυφής και άλλους επίσημους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας του Πρωθυπουργού για το νέο έτος. Σε αντίθεση με τις κατοικίες πολλών άλλων αρχηγών κυβερνήσεων και κρατών (π.χ. ο Λευκός Οίκος στην Ουάσινγκτον, η Downing Street στο Λονδίνο, ή τα Ηλύσια στο Παρίσι), το Μάριενμποργκ δεν αποτελεί κυβερνητική έδρα. Το επίσημο γραφείο της πρωθυπουργού βρίσκεται στο Christiansborg στο Slotsholmen στο κέντρο της Κοπεγχάγης. Το Marienborg ανήκει στα προστατευόμενα κτήρια από το 1964.

Ρόμπερτ Αμπέλα, Μάλτα: Girgenti Palace

Η μικρότερη χώρα της ΕΕ έχει ένα από τα εντυπωσιακότερα μέγαρα για τις διακοπές του πρωθυπουργού, και μια από τις πιο περίεργες ιστορίες. Το παλάτι Girgenti χτίστηκε το 1625 ως θερινή κατοικία του ιεροεξεταστή Onorato Visconti, σε μια λωρίδα γης που κατασχέθηκε από τον Matteo Falson που είχε καταδικαστεί ως αιρετικός. Το παλάτι παρέμεινε η θερινή κατοικία των ιεροεξεταστών ως το 1798, όταν η Ιερά Εξέταση καταργήθηκε από τη γαλλική κατοχή της Μάλτας. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως θερινή κατοικία για τους υπολοχαγούς-κυβερνήτες της Μάλτας. Στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη για έργα τέχνης. Στη συνέχεια εγκαταλήφθγηκε, για να αποκατασταθεί μεταξύ 1988 και 1990 και να μετατραπεί σε θερινή κατοικία του πρωθυπουργού της Μάλτας.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.