Τα Εμιράτα καταργούν το μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ, έπονται οικονομικές συμφωνίες

Reuters
Freepen.gr - Από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Khalifa bin Zayed Al Nahyan εκδόθηκε βασιλικό διάταγμα για τον τερματισμό του δεκαετούς οικονομικού μποϊκοτάζ του Ισραήλ το Σάββατο 29 Αυγούστου, δύο ημέρες πριν από την πρώτη εμπορική πτήση από το Τελ Αβίβ προς το Αμπού Ντάμπι.

Το διάταγμα επιτρέπει εμπορικές και χρηματοοικονομικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών για τη στήριξη της «διμερούς συνεργασίας, προκειμένου να υποστηρίξει [τη δημιουργία] διμερών σχέσεων», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ. Οι Ισραηλινοί και οι ισραηλινές εταιρείες είναι τώρα ελεύθερες να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στα ΗΑΕ και επιτρέπεται να αγοράζουν και να εμπορεύονται ισραηλινά προϊόντα.

Τη Δευτέρα, η El Al σκοπεύει να πραγματοποιήσει την πρώτη απευθείας πτήση του Ισραήλ στο Αμπού Ντάμπι, μεταφέροντας ισραηλινή αντιπροσωπεία και συνεργάτςς του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μεσολάβησε για το σύμφωνο της 13ης Αυγούστου που ομαλοποίησε τις σχέσεις μεταξύ των εμιράτων πετρελαίου και του Ισραήλ.

Ο Προεδρικός σύμβουλος Jared Kushner θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Meir Ben Shabat θα ηγηθεί της ισραηλινής ομάδας. Η συμφωνία Ισραήλ-ΗΑΕ αναμένει διαπραγματεύσεις για επιμέρους λεπτομέρειες όπως το άνοιγμα πρεσβειών, εμπορικών και ταξιδιωτικών δεσμών προτού υπογραφεί επίσημα.

Το μποϊκοτάζ του Αραβικού Συνδέσμου για το Ισραήλ επιβλήθηκε μετά την ίδρυση του εβραϊκού κράτους το 1948. Εντατικοποιήθηκε σταδιακά έως ότου η Αίγυπτος υπέγραψε ειρήνη με το Ισραήλ το 1979 και έγινε το πρώτο αραβικό έθνος που αποσύρθηκε από τη συλλογική απαγόρευση. Η Ιορδανία ακολούθησε το 1995, όταν υπέγραψε ειρήνη με το εβραϊκό κράτος.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail