Τι πέτυχε ο Σόλων και πότε έρχονται ιστορικά οι μεγάλες αλλαγές

iquraishi / pixabay
Ο Σόλων με τη σεισάχθεια δεν πήγε να αλλάξει την κοινωνική διαστρωμάτωση, το αντίθετο, έσωσε την κοινωνική συνοχή. Δεν υπάρχει απόλυτη ελευθερία. Ο νεοφιλευθερισμός είναι ο σοσιαλισμός των ελίτ. Αυτό δηλαδή που κάναμε όταν δανειστήκαμε με αντίτιμο το κόψιμο μισθών και συντάξεων για να σώσουμε τα ιδιωτικά μαγαζιά των τραπεζιτών.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Αντίθετα όμως τα κέρδη τους δεν τα μοιραστήκαμε ποτέ. Η μεικτή οικονομία έφερε τη μεγαλύτερη περίοδο ευημερίας και κοινωνικής συνοχής που γνώρισε ο πλανήτης. Απεναντίας με την επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού που έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους, τη μεσαία τάξη πιο φτωχή και τους φτωχούς εξαθλιωμένους, ήταν θέμα χρόνου να πρωταγωνιστήσουν τα άκρα.

Οι μεγάλες αλλαγές ιστορικά πάντα έρχονται όταν η πλέμπα δεν έχει κάτι να χάσει, η ελίτ αποθρασύνεται και θεωρεί ότι όσοι δεν έχουν ψωμί, μπορούν να φάνε παντεσπάνι, ή μια σύγχρονη εκδοχή "αν πάρουν λεφτά οι πτωχοί μπορεί να γίνουν και 300 κιλά". Το μέλλον θα δείξει που βαδίζουμε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail