Συνοπτική αξιολόγηση της τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου μέσα από τις βασικές αρχές της Γεωγραφίας και της Γεωμετρίας

Στο κείμενο που ακολουθεί εξάγονται κάποια χρήσιμα και συνοπτικά συμπεράσματα για την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου που συμφωνήθηκε πρόσφατα. Επί της ουσίας, αυτά προέκυψαν μετά από γεωγραφικές μετρήσεις και μελέτες πάνω στο χάρτη και με τη συμβολή της Γεωμετρίας. 

Γράφει ο «Πολυτεχνίτης»

Πρώτα από όλα, τα μειονεκτήματα της συμφωνίας έχουν ως εξής:

1. Η οριοθέτηση ΑΟΖ είναι σε μέσο όρο 54-46 υπέρ της Αιγύπτου αντί για 50-50 (αρχή μέσης γραμμής).

2. Είναι τμηματική οριοθέτηση και όχι ολική, θέτοντας υπό ειδικό καθεστώς (ίσως αμφισβητούμενο καθεστώς) την περιοχή από τον 28ο μεσημβρινό που διχοτομεί κάθετα τη Ρόδο μέχρι το σημείο που η δυνητική ελληνική ΑΟΖ τέμνει την κυπριακή ΑΟΖ.

3. Το μεγαλύτερο νησί της χώρας δηλαδή η Κρήτη έχει ελαφρώς περιορισμένη επήρεια στην ΑΟΖ, κάτι που δημιουργεί κακό προηγούμενο για τα υπόλοιπα νησιά μας (κυρίως σύμπλεγμα Μεγίστης, νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Γαύδος, Κέρκυρα) και επακόλουθα για μελλοντικές οριοθετήσεις με Λιβύη, Αίγυπτο (για το υπόλοιπο τμήμα), Τουρκία αλλά και Αλβανία.

4. Αυτή η τμηματική οριοθέτηση όσο πηγαίνει από τα δυτικά προς τα ανατολικά, τόσο πιο πολύ βαίνει εις βάρος μας και υπέρ της Αιγύπτου. Γενικά, αυτό το γεγονός θα μπορούσε να θέσει βάσεις για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη της Αιγύπτου σε βάρος μας όταν συμπεριληφθεί μελλοντικά και το σύμπλεγμα Μεγίστης (Καστελλόριζο, Ρω, Στρογγυλή). Αξίζει να σημειωθεί πως, το δυτικό της σημείο είναι περίπου 52-48 υπέρ της Αιγύπτου και το ανατολικό της σημείο 56-44 πάλι υπέρ της Αιγύπτου.

5. Όλα τα μεγάλα νησιά που συμπεριλαμβάνονται στην οριοθέτηση αυτή (Κρήτη, Κάσος, Κάρπαθος, Ρόδος ) είναι πολύ μεγαλύτερα σε έκταση από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης. Παράλληλα, όλα τους έχουν απεμπολήσει την 100% επήρεια τους στην επέκταση της ελληνικής ΑΟΖ. Άρα, αν κάτι τέτοιο ισχύσει και με το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης και σύμφωνα με το μέγεθος του Καστελλόριζου, της Ρω και της Στρογγυλής, τότε θα είναι πολύ δύσκολο για την ΑΟΖ της Ελλάδας να συνορεύει με αυτήν της Κύπρου. Αντίθετα θα είναι πιο εφικτό η αιγυπτιακή ΑΟΖ να συνορεύει με την τουρκική.

Βέβαια, η οριοθέτηση αυτή έχει και ένα πολύ θετικό χαρακτηριστικό.

Στην πραγματικότητα αυτή η συμφωνία "εμβολίζει" και επισκιάζει στο χάρτη το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο. Συνεπώς, το αμφισβητεί και το αναιρεί με τον πλέον ειρηνικό, νομικό και ουσιαστικό τρόπο. 

Εν κατακλείδι, η τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου βάσει όλων των παραπάνω διαπιστώσεων εκτιμάται ως μια κακή συμφωνία, εφόσον τα μειονεκτήματα της είναι σημαντικά και περισσότερα από το πλεονέκτημά της. Γενικά, ως συγγραφέας του παρόντος κειμένου θεωρώ ότι οι Έλληνες μπορούμε καλύτερα και αξίζουμε περισσότερα…

---
Στην παραπάνω εικόνα φαίνεται τι παραχωρήσαμε εν τέλει στους Αιγύπτιους για να ακυρώσουμε το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο (γαλάζια περιοχή).
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail