Οι πρώτοι Χριστιανοί ήταν γερά καρύδια κι άλλαξαν όλο τον κόσμο

Και μια που αναφερθήκαμε πρόσφατα σε πολλές και άκρως εύγλωττες τοποθετήσεις κορυφαίων Αγίων και της παλαιότερης εποχής αλλά και των νεότερων χρόνων πάνω στο ζήτημα της τυφλής υπακοής, καθώς και της ευρύτερης απείθειας απέναντι σε εντολές πλανεμένων πνευματικών ταγών αλλά και αντίχριστων πολιτικών αρχόντων, ας υπενθυμίσουμε τι έλεγε σχετικά ένας ακόμη μέγας σύγχρονος Άγιος. Ξεκάθαρη πραγματικά η θέση του ότι, όταν βάλλεται και διώκεται η πίστη μας ή βλασφημούνται τα θεία, οφείλουμε να αντιδρούμε, γιατί φέρουμε ευθύνη, αν δεν μιλήσουμε.

Δρ Βυζαντινής Ιστορίας του ΑΠΘ

«Σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια ο καθένας μας πρέπει να κάνει ό,τι γίνεται ανθρωπίνως και ό,τι δεν γίνεται ανθρωπίνως να το αφήνει στον Θεό. Έτσι θα έχουμε ήσυχη την συνείδηση μας ότι κάναμε εκείνο πού μπορούσαμε. Αν δεν αντιδράσουμε, θα σηκωθούν οι προγονοί μας από τους τάφους. Εκείνοι υπέφεραν τόσα για την πατρίδα και εμείς τι κάνουμε γι’ αυτήν; Ή Ελλάδα, ή Ορθοδοξία, με την παράδοση της, τους Αγίους και τους ήρωες της, να πολεμείται από τους ίδιους τους Έλληνες και εμείς να μη μιλάμε! Είναι φοβερό!

Είπα σε κάποιον. "Γιατί δε μιλάτε; Τι είναι αυτά πού κάνει ο τάδε;". "Τι να πεις, μού λέει, αυτός όλος βρωμάει". "Αν βρωμάει όλος, γιατί δε μιλάτε; Χτυπήστε τον". Τίποτε, τον αφήνουν. Έναν πολιτικό τον έφτυσα. "Πες, τού λέω, “δεν συμφωνώ μ’ αυτό”. Τίμια πράγματα. Θέλεις να εξυπηρετηθείς εσύ και να ρημάξουν όλα;".

Αν οι Χριστιανοί δεν ομολογήσουν, δεν αντιδράσουν, αυτοί θα κάνουν χειρότερα. Ενώ, αν αντιδράσουν, θα το σκεφθούν. Αλλά και οι σημερινοί Χριστιανοί δεν είναι για μάχες. Οι πρώτοι Χριστιανοί ήταν γερά καρύδια· άλλαξαν όλο τον κόσμο. Και στην βυζαντινή εποχή μια εικόνα έβγαζαν από την Εκκλησία και αντιδρούσε ό κόσμος. Εδώ o Χριστός σταυρώθηκε, για να αναστηθούμε εμείς, και εμείς να αδιαφορούμε! Αν η Εκκλησία δεν μιλάει για να μην έρθει σε ρήξη με κανέναν, αν οι μητροπολίτες δεν μιλούν, για να τα έχουν καλά με όλους, γιατί τους βοηθάνε στα ιδρύματα κλπ, οι Αγιορείτες πάλι αν δεν μιλούν, για να μην τους κόψουν τα επιδόματα, τότε ποιος θα μιλήσει;»

Ποιος θα μιλήσει άραγε;
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.