Μα τι λέτε κ. Υπουργέ; Ποια πιθανότητα οριοθέτησης με την Κύπρο με το Καστελλόριζο εκτός;

Το άκουσα το πρωί, το διάβασα σε τίτλους το μεσημέρι αλλά είπα να περιμένω μέχρι να βγει η επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών μιας και ζούμε σε μια χώρα όπου η άποψη των πολιτών τα τελευταία χρόνια θεωρείται έγκλημα.

Του Στρατή Μαζίδη

Εν προκειμένω ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έδωσε συνέντευξη για τα "επινίκεια" στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ [πού άλλου;].  Ωστόσο μου έκαναν εντύπωση δύο σημεία, τα οποία είναι πραγματικά για να απορεί κανείς.

Το πρώτο, "να σας πω την αλήθεια, ούτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω για να υπογράψω. Πήγαινα με την ελπίδα να κλείσουμε τις μικρές διαφορές που έμειναν, όταν έγινε φανερό, το ίδιο πρωί, γύρω στις 10 η ώρα, που είχα την τελευταία μου προ αναχώρησης συνομιλία με το φίλο μου τον κ. Shoukry, ότι πλέον οι όποιες διαφορές μας είναι απολύτως γεφυρώσιμες". Άρα γνώριζε ή δε γνώριζε; Αφού ήταν γεφυρώσιμες, γνώριζε. Αυτό άλλωστε μαρτυρά και η μη ελληνική αντίδραση στην αιγυπτιακή ανακοίνωση του φίλου του κ. Σούκρι στις 2/8/2020 κατά της τουρκικής naftex.

Επί τη ευκαιρία, να που δεν ήταν τελικά ανακρίβειες όσα μετέδιδαν αρκετοί πριν περίπου 2-3 εβδομάδες σχετικά με τις δηλώσεις του Ελληνα πρέσβη στο Κάιρο ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία.

Το δεύτερο, έχει να κάνει με την εξής αποστροφή του υπουργού:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρώτο και βασικό ερώτημα που προκύπτει, κ. Δένδια, είναι το γιατί επελέγη η τμηματική οριοθέτηση.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας απαντήσω: Διότι, σε αυτή τη συγκυρία, αυτό εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Θεωρώ ότι αυτό απολύτως υπηρετεί το τί η χώρα μας πρέπει να επιδιώξει, δεδομένων των συνθηκών στην περιοχή, δεδομένων των άλλων κρατών. Και αναφέρομαι στην Κύπρο και στην πιθανότητα να προβούμε στο μέλλον και σε οριοθέτηση με την Κύπρο, στην ανάγκη να μείνει τμήμα αυτών εκτός της οριοθέτησης, ένα τμήμα της Ρόδου π.χ.

Συγγνώμη, κοροϊδευόμαστε; Ποια...πιθανότητα [έξυπνη η χρήση της λέξης για να μπορεί να την επικαλεστεί όταν θα ερωτηθεί στο μέλλον γιατί δεν το πράξαμε] οριοθέτησης με την Κύπρο με το σύμπλεγμα του Καστελλορίζου εκτός της σημερινής μερικής οριοθέτησης; Μόνο με το σύμπλεγμα αυτό συνορεύουμε με την Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος ήταν και παραμένει πολύ στριμωγμένη, τόσο στα δυτικά της, όσο και στο νότο με όσα της ετοιμάζει η Αιθιοπία με το φράγμα στον Μπλε Νείλο. Η ελληνική πλευρά, στην οποία χρωστά τόσα ο δικτάτορας πρόεδρος Σίσι [αφού ο Σαμαράς του έδωσε νομιμοποίηση με την τριμερή] του οποίου το κεφάλι κυριολεκτικά κινδυνεύει να μην είναι για πολύ καιρό στερεωμένο στο λαιμό του, πήγε και έκανε μια μοιρασιά 45-55 υπέρ της Αιγύπτου με τη γραμμούλα να ξεκινά δυτικά από τη μέση γραμμή και να ανηφορίζει επικίνδυνα προς τα ανατολικά ώστε να χαρίσουμε μεγάλο μέρος της Λεκάνης του Ηροδότου και να βάλουμε τα θεμέλια της οριστικής βύθισης των κοινών θαλασσίων ορίων με την Κύπρο.

Ας αφήσουμε λοιπόν την..."πιθανότητα οριοθέτησης" κι ας μιλήσουμε ξεκάθαρα. Είχαμε μια συμφωνία Α-μερικής οριοθέτησης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail