Πρωτοφανής μαρτυρία για βιασμό γυναίκας αξιωματικού και βασανιστήρια μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία

Freepen.gr - Μια γυναίκα αξιωματικός που είχε υπηρετήσει στον τουρκικό στρατό, το δεύτερο μεγαλύτερο του ΝΑΤΟ, οδηγήθηκε σε άμβλωση μετά το βιασμό της ενώ τελούσε υπό αστυνομική κράτηση, δήλωσε ο υπολοχαγός Abdulvahap Berke σε δικαστές σε δικαστήριο της Άγκυρας, όπως αναφέρει το nordicmonitor.com.

Καταθέτοντας ενόρκως στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας, ο 27χρονος υπολοχαγός ρώτησε την επιτροπή δικαστών εάν γνώριζαν την τρομερή δοκιμασία μιας γυναίκας αξιωματικού που βιάστηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια κράτησης μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα. στις 15 Ιουλίου 2016.

«Γνωρίζατε ότι μία από τις γυναίκες αξιωματικούς βιάστηκε και η εγκυμοσύνη της τερματίστηκε; Απευθύνω έκκληση σε αυτές τις γυναίκες υπερασπιστές των δικαιωμάτων που στέκονται μαζί ενάντια στο βιασμό και την παρενόχληση. Γιατί παρέμειναν σιωπηλές για αυτό το ασυνήθιστο περιστατικό;". Ο Berke ζήτησε από το δικαστήριο να σχολιάσει τις παρατηρήσεις του στις 27 Ιουνίου 2018. Αρνήθηκε να ονομάσει το θύμα από ανησυχία ότι μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη αγωνία και ταλαιπωρία για αυτήν και την οικογένειά της στην κυρίως συντηρητική τουρκική κοινωνία. Η μαρτυρία του υπολοχαγού επιβεβαιώνει διαδεδομένους και αξιόπιστους ισχυρισμούς για βιασμούς σε κέντρα κράτησης και φυλακές στην Τουρκία, όπου η κυβέρνηση φαίνεται να έχει υιοθετήσει τη συστηματική δίωξη ως εργαλείο σε μια εκστρατεία εκφοβισμού κατά πραγματικών και αντιληπτών κριτικών, αντιπάλων και αντιφρονούντων.

Ο Berke υπενθύμισε επίσης άλλη μαρτυρία από μια σχετική υπόθεση όπου ένας πολίτης είπε στους δικαστές πώς βιάστηκε επανειλημμένα κατά την κράτηση.

Ο νεαρός υπολοχαγός ανέφερε επίσης τι συνέβη στο Αθλητικό Μέγαρο Başkent, όπου οι κρατούμενοι οι στρατηγοί ήταν γuμνοί και αναγκάστηκαν να κάνουν παρέλαση μεταξύ περίπου 700-800 κρατουμένων που κρατήθηκαν σε απάνθρωπες, ανθυγιεινές συνθήκες και τους αρνήθηκαν τροφή και νερό για μερικές ημέρες. «Προσπαθούσαν να αναγκάσουν όλους να παρακολουθήσουν [τους στρατηγούς] και εκείνοι που δεν ήθελαν να κοιτάξουν και έσκυψαν το κεφάλι, τους χαστούκισαν».

Πρόσθεσε ότι η αστυνομία άφησε τρεις ή τέσσερις γυναίκες κρατούμενες με τα εσώρουχά τους και τις ανάγκασε να αναμιχθούν με τους άνδρες κρατούμενους, ενώ συνεχώς παρενοχλούντο από την αστυνομία.

Ο υπολοχαγός κατέθεσε επίσης ότι δημιουργήθηκε ένα ειδικός θάλαμος βασανιστηρίων στην έδρα της Διοίκησης των Ειδικών Δυνάμεων και ότι οι αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, βασανίστηκαν με εντολές του Zekai Aksakallı, του τότε διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων. To waterboarding, η ηλεκτροπληξία και το ρίξιμο κάτω από τις σκάλες ενώ τα θύματα φορούσαν χειροπέδες έλαβαν χώρα σε αυτό το μέρος, δήλωσε ο Berke.

«Τώρα σας ρωτάω. Ποιος έδωσε τέτοια εξουσία στον Zekai Aksakallı; Ποιος έβαλε τον Aksakallı πάνω από το νόμο;», δήλωσε ο Berke με την προφανή απογοήτευσή του για την ατιμωρησία για τους βασανιστές και την έλλειψη νομικής δράσης εναντίον των δραστών.

Ο Berke κατέθεσε ότι ο ίδιος και τα μέλη της ομάδας του στις ειδικές δυνάμεις διατάχθηκαν να μεταβούν στα κεντρικά γραφεία του Γενικού Επιτελείου για να παρέχουν ασφάλεια ενάντια σε μια πιθανή τρομοκρατική απειλή. Η εντολή προήλθε από τον Aksakallı, ο οποίος δεν ορίστηκε καν ως ύποπτος στην υπόθεση επειδή έπαιξε ρόλο στην εκτέλεση του πραξικοπήματος οπερέτα σε συνεργασία με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών. Ο Aksakallı αργότερα επιβραβεύτηκε με προαγωγή. Ήταν διοικητής τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία τον Αύγουστο του 2016. Διορίστηκε διοικητής του 2ου στρατού και αποστρατεύθηκε τον Ιούλιο του 2020.

Ο Berke όταν συνελήφθη από την αστυνομία το πρωί της 16ης Ιουλίου, απογuμνώθηκε και αναγκάστηκε να ξαπλώσει σε έναν ασφαλτοστρωμένο δρόμο κάτω από τον ζεματιστό ήλιο και το σώμα του κάηκε από την σχεδόν λιωμένη άσφαλτο. Αυτός και άλλοι φορτώθηκαν σε ένα λεωφορείο, όπου η αστυνομία άρχισε να τους χτυπάει και να τους κλωτσάει με τα χέρια δεμένα από πίσω με χειροπέδες.

Ένας όχλος που είχε συγκεντρωθεί μπροστά από το Γενικό Επιτελείο προσπάθησε να τους επιτεθεί, να χτυπήσει στο λεωφορείο και να ρίξει πέτρες. Μερικοί από τους κρατούμενους χτυπήθηκαν από πλάκες και άλλοι τραυματίστηκαν από θραύσματα από γυαλί. «Ένας φίλος που κάθονταν δίπλα μου χτυπήθηκε από ένα κομμάτι γυαλιού και πέρασε τη διαδικασία κράτησης έτσι. Όταν ήταν σε κράτηση, πήγε στο νοσοκομείο για να αφαιρέσει το γυαλί από το κεφάλι του», είπε ο Berke.

Η αστυνομία παρατάχθηκε στη δεξιά και αριστερή πλευρά της πόρτας του λεωφορείου και μέχρι την είσοδο του κτηρίου όταν έφτασαν στον τόπο κράτησης. «Μας έβαλαν σε αυτό το γκρουπ. Μέχρι που μπήκαμε στο κτίριο από το λεωφορείο, χτυπηθήκαμε από αυτούς τους ανθρώπους. Ως αποτέλεσμα του ξυλοδαρμού που υπέστην εκεί, είχα μια σπασμένη μύτη, δόντια και πλευρά" δήλωσε.

Η αστυνομία συνέχισε να τους χτυπά. Ήταν πιο βίαιοι με τους πιλότους. Επιτέθηκαν έναν από τους πιλότους χτυπώντας το κεφάλι του σκληρά στον τοίχο. Δεν υπήρχε νερό στα μπάνια. Χωρίς νερό, ο Berke δεν μπορούσε να καθαρίσει το αποξηραμένο αίμα στη μύτη του. Είχε δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διαδικασία κράτησης λόγω θρόμβων αίματος μέσα στη μύτη του. Οι γιατροί που υποτίθεται ότι καταγράφουν την κακοποίηση και τα βασανιστήρια, δεν έκαναν τίποτε.

Η μυρωδιά του αίματος, των ούρων, των περιττωμάτων και του ιδρώτα κάτω από τον ζεματιστό ήλιο του Ιουλίου είχε γίνει τόσο άσχημη που η αστυνομία δεν ήθελε καν να πάει στην αίθουσα κράτησης τη δεύτερη μέρα. Έφεραν είδη καθαρισμού και έβαλαν τους κρατουμένους να καθαρίσουν τον χώρο. Η έλλειψη επαρκούς πόσιμου νερού προκάλεσε σε ορισμένους προβλήματα στα νεφρά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail