Τα πρώτα σημεία ανησυχίας από το χάρτη της συμφωνίας Αθήνας – Καΐρου για ΑΟΖ

Μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη, Ελλάδα και Αίγυπτος κατέληξαν σε συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Ο Νίκος Δένδιας κάνει λόγο για "αμοιβαία επωφελή, αλλά κυρίως δίκαιη συμφωνία". 

Του Στρατή Μαζίδη

Ωστόσο παρατηρώντας το χάρτη της συμφωνίας που δημοσιεύεται από τα ΜΜΕ, διατηρούμε αρκετές επιφυλάξεις και ανησυχίες με την ελπίδα να περιοριστούν σε αυτό το στάδιο.

Πόσο "δίκαιη" είναι μια συμφωνία η οποία φαίνεται πως δε βασίζεται στη μέση γραμμή αλλά χαρίζει θάλασσα και υπέδαφος στην Αίγυπτο; Όπως βλέπουμε στο χάρτη της συμφωνίας περισσότερο παραπέμπει σε κάτι μεταξύ 60-40 και 55-45.

Επίσης είναι και...μισή συμφωνία από εκτός του Καστελλορίζου αφήνει έξω:

> και τη μισή Ρόδο. Επιπλέον είναι και ένα πολύ ωραίο δώρο στο οπλοστάσιο της Τουρκίας, που μπορεί τώρα να φωνάζει για την...προδοσία της Αιγύπτου [γενί σαφάκ], ωστόσο της προσφέρει επιχειρήματα όταν η ελληνική κυβέρνηση δέχεται μειωμένη επήρεια σε ένα από τα πέντε μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου.

> αλλά και στα δυτικά δεν φτάνει μέχρι το όριο της Αιγύπτου με τη Λιβύη; Κι αν για τα νησιά είχαμε δυστυχώς πρόγευση για το τι [δε] θα ακολουθήσει, εδώ τι εξήγηση υπάρχει;

Η χώρα μας "έδωσε" στην Ιταλία αλιεία και στην Αίγυπτο θάλασσα και υπέδαφος μέσω μιας μισής συμφωνίας. Τι κέρδισε; Να ακυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο; Ακυρώνεις όμως μια παράνομη συμφωνία ακυρώνοντας τρόπον τινά τα δικαιώματά σου; Για αυτό αρκούσε και μια επέκταση των χωρικών υδάτων μαζί με οριοθέτηση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Που και πάλι μια συμφωνία δύο χωρών, δε γνωρίζω κατά πόσο εύκολα ακυρώνεται από μια άλλη συμφωνία δύο άλλων χωρών. Θα παραθέσω το πρώτο σχόλιο του υποναυάρχου ε.α., Στέλιου Φενέκου για τη συμφωνία:

Οι διεθνείς συμφωνίες μεταξύ δύο χωρών δεν παράγουν δικαιώματα και υποχρεώσεις σε τρίτες χώρες (σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών μεταξύ κρατών) και άρα η Τουρκία δεν θα την αποδέχεται στα σημεία που την επηρέαζει (κυρίως).  Και θεωρώ πολύ πιθανό ότι θα επιδιώξει να επιβεβαιώσει την πολιτική αυτή και την ισχύ του Τουρκολυβικού μνημονίου, με Navtex αρχικά, γυμνάσια και έρευνες στην συνέχεια στην συγκεκριμένη περιοχή!  Ας αφήσουμε λοιπόν τους πρώϊμους πανηγυρισμούς μέχρι να δούμε το κείμενο και μελετήσουμε τα αποτελέσματα που παράγονται εξ αυτού και τις πιθανές επιπτώσεις στις πολιτικές μας και των ενδιαφερομένων.

Τώρα βέβαια καθίσταται εύληπτο αυτό που γράφαμε το πρωί για την Αίγυπτο και τη Navtex. Δε σίγησε τυχαία το δικό μας ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του Καΐρου της 2ας Αυγούστου διαμαρτυρόμενο για την τουρκική Navtex.

Τα ελληνικά ΜΜΕ στην [φιλοκυβερνητική] πλειοψηφία τους πανηγυρίζουν. Οι υπόλοιποι προβληματιζόμαστε για το εύκολο παζάρεμα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. 

Επιπροσθέτως αυτή η συμφωνία, όσο και αν δεν είναι δίκαιη για την Ελλάδα, δεν αρέσει στην Τουρκία, η οποία θέλει τα πάντα στην περιοχή. Άραγε θα αντιδράσει και πώς;

Πάντως αν νομίζουμε ότι..."δίνοντας" θα βάλουμε και άλλους στο παιχνίδι να εμπλακούν, αρκεί για την Τουρκία σε πρώτο χρόνο να δοκιμάσει το οτιδήποτε μόνο στο τμήμα εκείνο της ελληνικής ΑΟΖ που συμπίπτει με το μνημόνιο Αγκυρας-Σαράζ. Ήδη η άμεση ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ δίνει ένα στίγμα.

Εν κατακλείδι, ας μην πανηγυρίζουμε ακόμη... Είναι πάρα πολύ νωρίς. Για να ανησυχούμε όμως, δεν είναι.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail