Στην Κόκκινη Μηλιά με Κώτσο βασιλιά – αυτό μένει να ακούσουμε!

Στην Κόκκινη Μηλιά με Κώτσο βασιλιά – αυτό μένει να ακούσουμε, για να καλύψουν τα λάθη. "Εθνικόν το αληθές", έλεγε ο εθνικός μας ποιητής.


Ο Δένδιας δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν τρέχει και δεν προσπαθεί για τα εθνικά μας συμφέροντα – το αντίθετο θα έλεγα.

Απλώς ο ίδιος και η κυβέρνηση αναγιγνώσκουν λάθος τα δεδομένα, γι’ αυτό έχουν λάθος στρατηγική και ιεραρχήσεις κινήσεων, γι’ αυτό οι επιλογές τους είναι λάθος.

Πετυχαίνει έναν στόχο και δημιουργεί πιο σοβαρά προβλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συμφωνία με την Αίγυπτο: δημιούργησε ένα διπλωματικό και θεσμικό ισοδύναμο του Τουρκολιβυκού μνημονίου, όμως ταυτόχρονα δημιούργησε δύο πιο μεγάλα προβλήματα, που θα τα βρούμε πολύ αρνητικά μπροστά μας.

Υπογράψαμε και κυρώσαμε στη Βουλή τη συμφωνία με την Αίγυπτο, όπου αποδεχτήκαμε:

1. Ακόμη και το πιο μεγάλο νησί, η Κρήτη, δεν έχει πλήρη ΑΟΖ.

2. Δεν μπορούμε ούτε εμείς ούτε η Αίγυπτος να υπογράψουμε συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ με την Κύπρο, την Τουρκία και τη Λιβύη, αν δεν συμφωνήσει και η άλλη χώρα.

Συνεπώς η σημερινή δήλωση του Δένδια ότι «θα υπογράψουμε συμφωνία με την Κύπρο, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες» προκαλεί σε άλλους θυμό και σε άλλους γέλιο.

Δεν λέει βέβαια ποιες είναι οι συνθήκες και πότε θα ωριμάσουν, γιατί τότε δεν θα έβρισκε πού να κρυφτεί.

Θυμίζω ότι η Κύπρος ανακήρυξε τη δική της ΑΟΖ το 2003 και έχει υπογράψει συμφωνίες με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, με βάση την αρχή της «Μέσης γραμμής», παρότι είναι νησί.

Η Αίγυπτος δεν δέχτηκε την αρχή αυτήν στη συμφωνία με την Ελλάδα, γιατί δεν δέχεται ότι η Κρήτη, ένα νησί πολύ κοντά στην Κύπρο σε έκταση και πληθυσμό, δεν έχει πλήρη ΑΟΖ, και η κυβέρνηση το δέχτηκε για να «διεμβολίσει» το παράνομο και άκυρο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, όπως έλεγε.

Ρωτάω τώρα, για να δείτε την αστεία δήλωση του υπουργού για εσωτερική κατανάλωση:

1. Θα δεχθεί η Αίγυπτος ότι η Στρογγύλη, ένα μικρό νησί με 4 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του ελληνικού κράτους του 2011, με έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, 16 μίλια ανατολικά του Καστελόριζου, έχει πλήρη ΑΟΖ σε έκταση 200 μίλια;

2. Ποιο διεθνές δικαστήριο, ποιοι σύμμαχοι και εταίροι θα το δεχτούν;

Σημειώνω ότι, αν η Στρογγύλη δεν έχει πλήρη ΑΟΖ, τότε η ελληνική ΑΟΖ δεν εφάπτεται με την κυπριακή, συνεπώς τι συμφωνία θα υπογράψει με την Κύπρο;

Θυμίζω ότι στη συμφωνία που υπογράψαμε με την Ιταλία, αποδεχτήκαμε πως οι Οθωνοί, ένα νησί δυτικά της Κέρκυρας, ίδιας έκτασης με τη Στρογγύλη αλλά με 393 κατοίκους και πλήρη οικονομική δραστηριότητα, έχει μόνο 33% ΑΟΖ.

Εντάξει, δεν είπα να τηρεί η κυβέρνηση αυτό που είπε ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, «Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές», αλλά όχι και τόσο δούλεμα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail