Πρώην Τούρκος ΥΠΕΞ: Η διαμάχη της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο θυμίζει τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο!

Freepen.gr - Η τρέχουσα κατάσταση της Τουρκίας στην κρίση της Ανατολικής Μεσογείου μοιάζει με την κατάσταση που αντιμετώπισε η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο του 1912, δήλωσε ο πρώην Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς στο Ahval Podcast.

Ο πόλεμος τελείωσε με καταστροφή για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία έχασε πάνω από το 80 τοις εκατό των ευρωπαϊκών εδαφών της και σχεδόν το 70 τοις εκατό του ευρωπαϊκού πληθυσμού της.

«Υπάρχει ένα σύνολο συσσωρευμένων προβλημάτων για την Τουρκία. Πρόκειται για μια ατυχή εξέλιξη για την Τουρκία σε μια ήδη σκληρή εποχή όπως αυτή», δήλωσε ο Γιακίς, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών μεταξύ 2002 και 2003.

"Υπήρχαν ήδη μια σειρά προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που προέρχονταi από το Αιγαίο Πέλαγος".

Οι εντάσεις αυξάνονται στην ανατολική Μεσόγειο εν μέσω διαφωνίας μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων.

«Η Τουρκία προσπαθεί τώρα να διαταράξει αυτό που έχει κάνει η Αθήνα», δήλωσε ο Γιακίς.

Πριν από την εκλογή του Αιγύπτου προέδρου Abdul Fattah al-Sisi το 2014, εμπειρογνώμονες στην Τουρκία ήθελαν να υπογράψουν συμφωνία με την Αίγυπτο, δήλωσε ο Γιακίς, σε μια προσπάθεια να τεθούν όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Τουρκία έστειλε ακόμη και μια αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο και αυτοί οι εμπειρογνώμονες πραγματοποίησαν παρουσιάσεις στο αιγυπτιακό κοινοβούλιο», δήλωσε ο Γιακίς. "Αλλά η Τουρκία δεν έδωσε προτεραιότητα σε αυτό. Και τότε το καθεστώς του (ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας) Mohammed Morsi ανατράπηκε, η Άγκυρα δεν υπέγραψε ποτέ συμφωνία με την κυβέρνηση του Sisi, καθώς θεώρησε την τελευταία παράνομη".

«Η πραγματική πηγή έντασης είναι στην πραγματικότητα η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας», δήλωσε ο Γιακίς, αναφερόμενος σε συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Άγκυρας και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη το Νοέμβριο του 2019.

Η κίνηση - με στόχο να δώσει στην Τουρκία περισσότερη δύναμη  - αντιμετωπίστηκε με διεθνή καταδίκη.

Η Τουρκία έχει απομονωθεί αποτελεσματικά στην περιοχή, δήλωσε ο Γιακίς, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με την Ελλάδα, ενώ η Γερμανία έχει υιοθετήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση.

«Ανεξάρτητα από τον τρόπο που το βλέπεις, θυμάμαι τον Βαλκανικό πόλεμο πριν από 110 χρόνια, όταν η Τουρκία ήταν σε πόλεμο με όλους», είπε ο Γιακίς.

Ο πρώτος βαλκανικός πόλεμος έληξε το 1913 όταν οι στρατοί των βαλκανικών κρατών, συμπεριλαμβανομένων των Βασιλείων της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Ελλάδας και του Μαυροβουνίου, νίκησαν τις οθωμανικές δυνάμεις.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail