Η Τουρκία στήνει μεθοδική παγίδα σε Σίρτη-Τζούφρα και στρέφει τα βέλη στη Ρωσία

Freepen.gr - Ο Τούρκος προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν είπε ότι η χώρα του δε θέλει να έλθει σε αντιπαράθεση με οποιαδήποτε χώρα στα λιβυκά εδάφη, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Αίγυπτος μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στη Λιβύη.

Σε δηλώσεις Τύπου, ο Καλίν εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του για την ιδέα του αφοπλισμού των πόλεων Sirte και Al-Jufra, επισημαίνοντας ότι αυτό το βήμα θα ήταν χρήσιμο για τον τερματισμό των συγκρούσεων, προσθέτοντας ότι, «Εάν η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης εγκρίνει τον αφοπλισμό σε Sirte και Al-Jufra με αποδεκτούς όρους, θα τους υποστηρίζαμε, αλλά πρέπει να είναι δίκαιος και διαφανής, καθώς αυτές οι δύο πόλεις μπορούν να αποτελέσουν το παράθυρο για την πολιτική λύση».

Ο Καλίν εξέφρασε την πεποίθηση της Άγκυρας στην πιθανότητα επίτευξης πολιτικής λύσης στη Λιβύη και ότι δεν προτιμά στρατιωτική λύση σε κανένα μέρος της χώρας, προσθέτοντας πως η Τουρκία, το Κατάρ και ορισμένες άλλες χώρες βρίσκονται επί του παρόντος στη Λιβύη, με στόχο την υποστήριξη της πρωτοβουλίας πολιτικής λύσης.

«Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι η παρουσία της Ρωσίας εκεί μέσω των μισθοφόρων της Wagner ενώ και τα ΗΑΕ έφεραν μισθοφόρους από το Σουδάν, τον Νίγηρα και το Τσαντ στη Λιβύη για να υποστηρίξουν τον διοικητή του στρατού της Λιβύης, Khalifa Haftar», είπε ο Καλίν προσθέτοντας πως η χώρα του αντιτίθεται σε οποιοδήποτε επίσημο ή ανεπίσημο σχέδιο διαίρεσης της Λιβύης και ότι η Άγκυρα έχει επανειλημμένα δηλώσει την απροθυμία της να συνεχίσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες στη Λιβύη.

Εν ολίγοις ο Καλίν α. αρχίζει να στρώνει την ολοφάνερη παγίδα του αφοπλισμού των Σίρτης - Τζούφρα για να την αρπάξουν οι μισθοφόροι σε μια νύχτα, β. επιβεβαίωσε πως η Αγκυρα επιθυμεί μια Λιβύη ενιαία κι αδιαίρετη, όχι γιατί νοιάζεται για το λαό αλλά επειδή στο κομμάτι που δεν ελέγχει βρίσκεται η Πετρελαϊκή Ημισέληνος με τα δίκτυα των αγωγών και γ.  φάνηκε μια διάσταση θέσεων με τη Ρωσία, με την οποία βρίσκονται απέναντι στη Λιβύη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail