Και τότε η Ευρώπη, όπως και σήμερα... Τίποτα δεν έχει αλλάξει

Και τότε η Ευρώπη, όπως και σήμερα... Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Διαβάζουμε για να μαθαίνουμε....

Ο Ουγκώ απαντά στο δραματικό αίτημα του Βολουδάκη, προέδρου της κυβέρνησης στην Κρήτη, να μεσολαβήσει, κάνοντας έκκληση βοήθειας στην Αμερική.


«Φίλε, βαθειά με συγκίνησε το γράμμα σας. Ναί, δίκιο έχετε να υπολογίζετε σε μένα. Το λίγο που είμαι και το λίγο που δύναμαι, είναι χτήμα της ευγενικής υπόθεσής σας. Η υπόθεση της Κρήτης είναι της Ελλάδας υπόθεση και της Ελλάδας η υπόθεση είναι υπόθεση της Ευρώπης…Εγώ δεν είμαι παρά μια φωνή, πεισματική βέβαια, μα που χάνεται μέσα στη θριαμβική την αντάρα της αδικίας, που διαφεντεύει τον κόσμο. Τι σημασία όμως έχει; Είτε ακούγεται είτε όχι, εγώ δε θα σταματήσω. Μου λέτε πως η Κρήτη ζητάει από μένα, ό,τι μου ζήτησε η Ισπανία… Αφού το νομίζετε χρήσιμο, μια κι΄ η Ευρώπη είναι κουφή, θα μιλήσω στην Αμερική. Ας ελπίζουμε σ΄ αυτήν την πλευρά. Σας σφίγγω το χέρι».

Στην συνέχεια κάνει ανοιχτή έκκληση στην Αμερική γράφοντας:

«Η σκοτεινή εγκατάλειψη ενός λαού στη βία και στο στραγγαλισμό, σ΄ εποχή με ακμαίο πολιτισμό, είναι ατιμία, που θα ξαφνιάσει την ιστορία…Οι σημερινές οι κυβερνήσεις κάνουνε την Ευρώπη να κοκκινίζει.. Τον τωρινό καιρό, απ΄ τη μια μεριά υπάρχουνε σφαγές, απ΄την άλλη κουβεντολόγι ανάμεσα σε διπλωμάτες. Απ΄ το ένα μέρος σκοτώνουνε, αποκεφαλίζουνε…απ΄τ΄άλλο καταστρώνουνε πρωτόκολλα. Αυτή είναι η εικόνα.

Η προδοσία κι΄ η παράδοση της Κρήτης είναι άτιμη πράξη κι άτιμη πολιτική. Η ευρωπαϊκή ήπειρος δεν ανήκει αυτήν την εποχή στον εαυτό της, μα στους βασιλιάδες. Ας το πούμε σταράτα, για την ώρα αυτή η Ελλάδα και η Κρήτη τίποτε δεν έχουν να περιμένουν απ΄την Ευρώπη….Η Ευρώπη πάει προς τα πίσω. Η Αμερική προχωρεί. Η Ευρώπη αρνιέται το ρόλο της, η Αμερική τον πέρνει στα χέρια της….Αυτή η παλιά δημοκρατία, η Ελλάδα, θα πάρει βοήθεια και προστασία από μια νέα δημοκρατία, την Αμερική. Ο Θρασύβουλος ζητάει τη βοήθεια του Βάσιγκτον. Τίποτα δεν είναι πιο μεγάλο…Η Αμερική θα σώσει την Ελλάδα απ΄τη διάλυση και την Ευρώπη απ΄τη ντροπή..
Στο δέκατο όγδοο αιώνα η Γαλλία λευτέρωσε την Αμερική. Στο δέκατο έννατο η Αμερική θα λευτερώσει την Ελλάδα. Μεγαλόσυνη πληρωμή.

Αμερικανοί, είσαστε οφειλέτες απέναντί μας, αυτού του μεγάλου χρέους, της λευτεριάς. Απελευθερώστε την Ελλάδα και σας δίνουμε εξόφληση. Πληρώνοντας την Ελλάδα πληρώνετε τη Γαλλία». 6/2/1869

Ένας συγκλονιστικός Βίκτωρας Ουγκώ.
Αιωνία του η μνήμη!!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail