Δύο περιστατικά από τη ζωή της ελίτ της αρχαίας Ελλάδας για σύγκριση με το σήμερα

jimgor33 / pixabay
Υπήρχε κάποτε ένας άνθρωπος ο οποίος έβριζε διαρκώς τον Περικλή. Όταν νύχτωσε και ο Περικλής έφυγε για το σπίτι του, αυτός τον ακολούθησε και συνέχισε να τον βρίζει. Ποια ήταν η αντίδραση του Περικλή; Μόλις μπήκε στο σπίτι έδωσε εντολή σ 'έναν υπηρέτη να πάρει ένα φανάρι και να συνοδεύσει τον υβριστή σπίτι γιατί είχε αρχίσει να σκοτεινιάζει.

Ο Πέρσης βασιλιάς Αρταξέρξης είχε στείλει στη Θήβα τον Διομέδοντα με πολύ χρυσαφι για να διαφθείρει τον στρατηγό Επαμεινώνδα. Αυτός για να πλησιάσει το Θηβαίο στρατηγό έδωσε χρήματα σε κάποιον γνωστό του. Όταν ο στρατηγός έμαθε το λόγο της επίσκεψης απάντησε ότι δε χρειάζονται χρήματα.

Αν αυτά που ζητάει ο βασιλιάς είναι ωφέλιμα για τους Θηβαίους θα τα κάνω δωρεάν αν όχι δεν υπάρχει αρκετο χρυσό και ασήμι για να με πείσει αφού όλα τα πλούτη της οικουμένης είναι κατώτερα από την αγάπη για την πατρίδα, αποκρίθηκε ο Επαμεινώνδας.

Δύο περιστατικά από τη ζωή της ελίτ της αρχαίας Ελλάδας. Συγκρίνετέ τα με τη ζωή της σύγχρονης ελίτ και θα καταλάβετε πολλά.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail