Πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Τυνησίας: Κίνδυνος οι μισθοφόροι της Τουρκίας στη Λιβύη

Freepen.gr - Ο πρώην διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών της Τυνησίας, Αχμέτ Σαμπίρ, προειδοποίησε ότι η κατάσταση στα σύνορα της Τυνησίας από το 2011 υπήρξε ένα βαρέλι γεμάτο μπαρούτι λόγω της έλλειψης ελέγχου της Λιβύης στα σύνορά τους και της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ του λιβυκού στρατού και των ένοπλων ομάδων. Είπε ότι η έλλειψη ελέγχου στα σύνορα διευκόλυνε την είσοδο και την έξοδο τρομοκρατών και λαθρεμπόρων.

Όπως σημειώνει το almarsad.co, ο Αχμέντ Σαμπίρ, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Independent Arabia την Κυριακή, προειδοποίησε για την έκρηξη της κατάστασης στην Τυνησία, λέγοντας: «Στη Λιβύη, υπάρχουν πολλά πολεμικά κόμματα, τα πιο επικίνδυνα από τα οποία είναι οι ένοπλες ομάδες που φέρνει η Τουρκία από τη Συρία».

Ανέφερε επίσης ότι το λαθρεμπόριο μεταξύ Τυνησίας και Λιβύης δεν είναι νέο φαινόμενο. «Αυτό που είναι νέο είναι τα όπλα και υπάρχει σύνδεσμος μεταξύ του λαθρεμπορίου στις δύο χώρες», εξήγησε ο Shabir.

Ο Shabir εκτιμά ότι ο κίνδυνος βρίσκεται στην πόλη Sabratha, η οποία απέχει μόλις 70 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Τυνησίας. Η Sabratha, είπε, «είναι το κρησφύγετο για στοιχεία του ISIS, τα οποία προσπαθούν να εδραιώσουν ένα εμιράτο στην Τυνησία». Και πρόσθεσε: «Οι προσπάθειές τους στο Ben Gardane απέτυχαν λόγω της έλλειψης υλικοτεχνικής υποστήριξης. Ωστόσο, ο κίνδυνος σήμερα είναι ότι αυτοί οι τρομοκράτες λαμβάνουν δημόσια υποστήριξη από την Τουρκία, γεγονός που τους καθιστά πιο επικίνδυνους».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail