Ο Ερντογάν πιστεύει πως ο Σίσι μπλοφάρει στη Λιβύη;

RΕUΤΕRS
Freepen.gr - Η ιστοσελίδα Al Monitor δημοσίευσε άρρθρο με τίτλο «Ο Ερντογάν πιστεύει πως ο Σίσι μπλοφάρει στη Λιβύη;», στο οποίο εξετάζονται οι πιθανότητες για μια πιθανή κλιμάκωση μεταξύ Κάιρου και Άγκυρας στη Λιβύη, αφού η Αίγυπτος ανακοίνωσε τις κόκκινες γραμμές της στον άξονα Σίρτης - Αλ Τζούφρα και την υποστήριξη του Ερντογάν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τρίπολης στην περιοχή.

Η ανάλυση δείχνει τον μετασχηματισμό της Λιβύης σε περιφερειακό μέτωπο, στο οποίο εμφανίζονται δύο κύριοι παίκτες, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται να μην επηρεάζεται από τις κόκκινες γραμμές του Σίσι και την απειλή του να επέμβει δυναμικά, έτσι είναι πιθανό ότι το θέμα θα επιστρέψει στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, για να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

Ο Σίσι είχε προτείνει μια κατάπαυση του πυρός και έναν νέο γύρο πολιτικών συνομιλιών σε συνδυασμό με την αναφορά του για χρήση στρατιωτικής ισχύος, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να μην λάβει σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις του Αιγύπτου ομολόγου του σχετικά με τη χρήση βίας, με βάση με το Al-Monitor.

Σύμφωνα με άλλες τουρκικές εκτιμήσεις, ο αιγυπτιακός στρατός δε θα διστάσει να παρέμβει στη Λιβύη, και να συμμετάσχει σε μια διασυνοριακή εκστρατεία με διφορούμενους στρατιωτικούς στόχους και απώλειες που θα θέσουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία του και θα τροφοδοτήσουν εσωτερικές διαφορές».

Το Al-Monitor σημειώνει ότι η Άγκυρα πιστεύει πως η Αλγερία και η Τυνησία θα αντιμετωπίσουν την αιγυπτιακή στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη ως ανεπιθύμητη κλιμάκωση, και από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στη Λιβύη ως ανεκτίμητος διαμεσολαβητής.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail