Υποκινούν αποσταθεροποίηση της Λευκορωσίας; Αντιδράσεις από τη Μόσχα



jackal007 / pixabay
Είναι κατανοητή η ευαισθησία των Ευρωπαίων για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα μέλους της. Είναι κατανοητό να επιδεικνύει το ίδιο ενδιαφέρον και για την Λευκορωσία που όμως δεν είναι μέλος της. Είναι όμως ύποπτες κάποιες ή μέρους από αυτών των κινητοποιήσεων στη χώρα που ξέσπασαν μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Είναι ακόμα πιο ύποπτο η Ε.Ε να μην επιδεικνύει το ίδιο ενδιαφέρον και για ένα άλλο εταίρο τους που κυβερνά για πολλά χρόνια την Τουρκία με πολύ χειρότερες μεθόδους και εκδηλώνει επιθετικότητα προς χώρες μέλη της Ένωσης και άλλους γείτονες της ως πειρατής. 

Πάνος Ιγνατίου.

Ενώ η Λευκορωσία άρχισε να φλέγεται οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκάλεσαν έκτακτη Σύνοδο με τηλεδιάσκεψή με πρωτοβουλία της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Για να ρίξει βενζίνη στη φωτιά όπως προηγήθηκε με την Ουκρανία ; Αμέσως μετά την ανακοίνωση για την σύγκλιση της διάσκεψης έγινε τηλεφωνική συνομιλία του Πρόεδρου της Λευκορωσίας Αλέξανδρου Λουκασένκο ο οποίος ζήτησε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να μεταφέρει το αίτημα στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να μην παρέμβει στις υποθέσεις της Λευκορωσίας. Αυτό αναφέρθηκε από κανάλι με αναφορά στη γραμματέα Τύπου της ηγεσίας της Λευκορωσίας Ναταλία Εισμοντt.

Σύμφωνα με την Εισμοντ: «Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δε βλέπει την ανάγκη για συνομιλία με τη Μέρκελ, επειδή το αποτέλεσμα από την συνομιλία πιθανότατα θα είναι αρνητικό», αναφέρει η γραμματέας Τύπου του Λουκασένκο.

Στις 15 Αυγούστου, εν μέσω διαδηλώσεων, συγκρούσεων, ρίψης μολότοφ, εκατοντάδες συλλήψεις, τραυματισμούς ενώ κάποιοι κάνουν λόγο και για ένα νεκρό, στη Λευκορωσία που ξεκίνησαν μετά τις προεδρικές εκλογές, ο Λουκασένκο συζήτησε την κατάσταση στη χώρα με τον Πούτιν. Μετά από αυτήν τη συνομιλία, ο Λουκασένκο είπε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία « μετά αίτημα του» θα βοηθήσει τη Λευκορωσία να διασφαλίσει την ασφάλεια σε περίπτωση εξωτερικών στρατιωτικών απειλών.

Στις 18 Αυγούστου, έγινε γνωστό ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε συνομιλίες με την Γερμανίδα Καγκελάριο, τον Γάλλο Πρόεδρο και τον Αρχηγό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την οποία συζήτησε την κατάσταση στη Λευκορωσία.

Χθές ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας την κατάσταση στη Λευκορωσία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο λαός της Λευκορωσίας με τη σοφία του θα είναι σε θέση να καταλάβει τι συμβαίνει μόνος του.

«Αυτό που συμβαίνει στη Λευκορωσία μας ανησυχεί πάρα πολύ, ανησυχούμε για την προσπάθεια χρησιμοποίησης των εσωτερικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Λευκορωσία, ο λαός της Λευκορωσίας, η ηγεσία της Λευκορωσίας, προκειμένου να παρέμβουν σε αυτά τα γεγονότα, σε αυτές τις διαδικασίες από έξω. Και όχι μόνο να παρεμβαίνουν, αλλά να παρεμβαίνουν για να επιβάλουμε στους Λευκορώσους τις διαδικασίες που οι εξωτερικοί παίκτες θεωρούν επωφελείς για τον εαυτό τους», δήλωσε ο υπουργός στον τηλεοπτικό σταθμό της Ρωσίας 1.

Σημείωσε ότι στην πραγματικότητα κανείς δεν κρύβει ότι «μιλάμε για γεωπολιτική».

«Μιλάμε για τον αγώνα για τον μετά-σοβιετικό χώρο. Είδαμε αυτόν τον αγώνα στα προηγούμενα στάδια της εξέλιξης της κατάστασης μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Το τελευταίο παράδειγμα, φυσικά, είναι η Ουκρανία », πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Λευκορώσοι, όπως όλοι οι φίλοι των Λευκορωσών στο εξωτερικό, θα είναι σε θέση να διευθετήσουν οι ίδιοι τις υποθέσεις τους.

«Θέλουν να προωθήσουν τη γνωστή καταστροφική λογική: « Είτε είσαι με τη Ρωσική Ομοσπονδία είτε είσαι με την Ευρώπη»... Είμαι πεπεισμένος ότι ο Λευκορωσικός λαός διαθέτει σοφία και μπορεί να καταλάβει την τρέχουσα κατάσταση. Δεν βλέπω έλλειψη ετοιμότητας εκ μέρους των αρχών για διάλογο, ελπίζω πάρα πολύ ότι θα δείξει την ίδια ετοιμότητα από πλευράς εκείνων που δεν είναι ικανοποιημένοι με τα εκλογικά αποτελέσματα για τον έναν ή τον άλλο λόγο »

Νωρίτερα προέβη σε δηλώσεις και ο Γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Δημήτρη Πεσκόφ και ανέφερε ότι «διεξάγονται προσπάθειες να παρέμβουν στην κατάσταση στη Λευκορωσία από έξω και αυτές οι ενέργειες είναι απαράδεκτες»

«Στην τρέχουσα κατάσταση, το κύριο πράγμα είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει εξωτερική επιρροή, καμία εξωτερική παρέμβαση σε αυτό που συμβαίνει τώρα στη Λευκορωσία. Δηλώνουμε με λύπη ότι γίνονται προσπάθειες για μια τέτοια άμεση παρέμβαση »

Σύμφωνα με τον ίδιο, προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη για βοήθεια της Μόσχας στο Μινσκ μέσω του CSTO. Ο Πεσκόφ είπε ότι τόσο στη Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας όσο και στη Συνθήκη για το Κράτος της Ένωσης «όντως προβλέπονται ορισμένες υποχρεώσεις των μερών για αμοιβαία συνδρομή».

«Αλλά γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη τώρα, και η ίδια η ηγεσία της Λευκορωσίας παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη τώρα», είπε.

Το Κρεμλίνο κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να διατηρήσει την κατάσταση στη Λευκορωσία στο πλαίσιο του σωστού πεδίου και να καθιερώσει τον απαραίτητο διάλογο εντός της δημοκρατίας. Όπως τόνισε ο Πεσκόφ.

«Η Λευκορωσία είναι η αδελφική μας χώρα και οι Λευκορώσοι είναι οι αδελφικός λαός. Αντιμετωπίζουμε όλα όσα συμβαίνουν στη Λευκορωσία ως εσωτερική υπόθεση αυτής της χώρας. Πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο για να δημιουργήσουν συνθήκες για τη διατήρηση της κατάστασης εντός του νομικού πλαισίου, στο οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος διάλογος », δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου ηγέτη.

Μαζικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν σε ολόκληρη τη Λευκορωσία στις 9 Αυγούστου, μετά τις προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εκλογών ο σημερινός αρχηγός του κράτους, Αλέξανδρος Λουκασένκο, κέρδισε με 80,1% των ψήφων. Ο κύριος αντίπαλός του Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια υποστηρίχθηκε από το 10,12% των ψηφοφόρων. Αυτό το αποτέλεσμα πυροδότησε αντιδράσεις για νοθεία.

Εν μέσω φημών νωρίς το μεσημέρι ενώ συνερχόταν η Σύνοδος των ηγετών της Ε.Ε Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλέξανδρος Λουκασένκο είπε ότι δεν υπάρχουν ξένα στρατεύματα και ρωσικός στρατός στη χώρα.

Ο Λουκασένκο σημείωσε ότι κυκλοφορεί βίντεο με απομιμήσεις σχετικά με τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Ρωσία στη Λευκορωσία που έχουν εμφανιστεί πρόσφατα σε κοινωνικά δίκτυα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά τα βίντεο δείχνουν θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, όχι Ρώσους, να κινούνται προς τα δυτικά σύνορα. Πριν από λίγες μέρες ο Λουκασένκο διέταξε να μεταφέρει αλεξιπτωτιστές από το Βιτέμπσκ στο Γκρόντνο για «προστασία της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και των κρατικών συνόρων»

«Όσον αφορά τα ξένα στρατεύματα, σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα άτομο από άλλα κράτη στη Λευκορωσία», κατέληξε η Λουκασένκο.

Εν τω μεταξύ το Υπουργείο Εργασίας της Λευκορωσίας προέτρεψε τους εργαζομένους της χώρας να μην προχωρήσουν σε μεγάλες και μαζικές απεργίες, καθώς αυτό επηρεάζει την οικονομία και αυτό θα έχει επιπτώσεις στο ταμείο για την καταβολή συντάξεων.

«Η χώρα μας βρέθηκε σε μια δύσκολη κατάσταση. Τις τελευταίες ημέρες, ακούμε ολοένα και περισσότερο κλήσεις προς εργαζόμενους να κάνουν απεργίες, διαδηλώσεις, πράγμα που σημαίνει διακοπή του έργου των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών », αναφέρουν τα ΜΜΕ.

«Οι γονείς είναι πίσω από τον καθένα μας. Σήμερα, πολλοί από αυτούς έχουν συνταξιοδοτηθεί ήδη σε προχωρημένη ηλικία. Υπάρχουν περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια στη χώρα. Εσείς, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών, εσείς, με την εργασία σας, τους παρέχετε την καταβολή συντάξεων, αναφέρουν τα ΜΜΕ . «Όταν φεύγετε για δουλειά, κοιτάξτε τους γονείς σας στα μάτια και λάβετε μια απόφαση», λέει η έκκληση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail