Ο Ιονέσκο μέσα στους αυτόκλητους πολιτικούς σωτήρες


geralt / pixabay
Η αυτογνωσία δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Προυποθέτει γνώσεις εκτεταμένες, κατάλληλα ερμηνευμένες. Αλλά είναι και κάτι άλλο, επιπλέον. Είναι η πικρή αλήθεια, που ειδικότερα ο νεοέλληνας την αποφεύγει, βυθιζόμενος σε αναπαυτικούς μύθους.

Του Στέλιου Συρμόγλου

Και είναι φορές που καταλήγει στην καταστοφή του, γιατί νιώθει άβολα με την ορθολογική αλήθεια της υπάρξεως. Και στον τόπο της καταστροφής της υπάρξεως του στήνει πρόχειρα μικρά "τρόπαια εορτασμού", προσδοκώντας επί ματαίω κάποια ανάσταση.

Στη χώρα που ανακαλύφθηκε το "μέτρο" έχει ενθρονιστεί και ηγεμονεύει η υπερβολή. Αναζητείται η "μέση οδός". Ούτε ο στεγνός ορθός λόγος να κυριαρχεί, ούτε το απειθάρχητο συναίσθημα. Το συναίσθημα ας βρίσκει θαλπωρή στον ορθό λόγο. Στην παραγματικότητα ωστόσο η κοινότερη εμπειρία δείχνει ότα τα μεν ανθρώπινα σύνολα της ελληνικής κοινωνίας έχουν βασικά τους κίνητρα το ένστικτο, τα άτομα όμως που διαχειρίζονται τις τύχες της, έχουν τον ψυχρό λογισμό.

Και ο ψυχρός λογισμός των εγχώριων πολιτικών πορεύεται με την ακαμψία του ρομπότ. Ποδοπατάει και ισοπεδώνει.. Πορεύεται με το πάθος της πλεονεξίας, της απληστίας και του εξουσιασμού. Πορεύεται με τον άκαρδο υπολογισμό, την υποκρισία και την επιτήδευση. Πορευεται με απωθημένα και απόκρυφες μνησικακίας, με τα παρασιωπημένα πάθη, με τη λογοκοπία και τη μυθοπλασία.

Η κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα και η κοινωνία, δεν είναι παρά η αποστομωτική απεικόνιση του ναυαγίου του ψυχρού λογισμού των εξουσιολάγνων, οι οποίοι ευτελισμένοι στα ιδανικά τους, θριαμβολογούν για ανύπαρκτα επιτεύγματα στην επίμονη προσπάθειά τους να καλύψουν την ερημία των ιδεών και των πράξεών τους.

Ο Ιονέσκο κρύβεται μέσα στους αυτόκλητους σωτήρες τούτου του τόπου!

Ο παραλογισμός σ' όλο το μεγαλειώδες εύρος του. Η πολιτική σχιζοφρένεια ενσαρκωμένη σε ψυχονευρωτικούς ηγετισκούς, οι οποίοι επιμένουν με βερμπαλιστικές ακροβασίες, με πολιτικά επινοήματα και επικοινωνιακά τεχνάσματα να μας σώσουν...

Η τραγωδία είναι ότι από την πρακτική τους δεν εξαιρούνται τα εθνικά μας θέματα...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail