Βρώμικο παιχνίδι Μπορέλ, Βερολίνου - Εξωραΐζουν Τουρκία, υπονόμευσαν την κοινή δήλωση που πρότεινε η Ελλάδα

Μεθοδεύσεις που επιχειρούν να εξωραΐσουν την Τουρκία και να την προστατεύσουν από την λήψη αποφασιστικών μέτρων που οφείλει να πάρει η Ε.Ε. σε απάντηση της τουρκικής επιθετικότητας και σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, εξυφαίνει στο παρασκήνιο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζ. Μπορέλ σε πλήρη συνεργασία και συμπαιγνία με το Βερολίνο.


Ο κ. Μπορέλ, σε συνεργασία με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χ. Μάας, υπονόμευσαν την έκδοση Κοινής Δήλωση των ΥΠΕΞ της ΕΕ που θα καταδίκαζε την τουρκική προκλητική πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο και την κατάφωρη παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αντί Κοινής Δήλωσης υπήρξε η… ανάρτηση στο twitter του κ. Μπορέλ και η δήλωσή του στη συνέντευξή Τύπου.

Στο Άτυπο Συμβούλιο το οποίο συγκλήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης η σειρά των ομιλητών καθορίζεται με κλήρωση. Εντελώς συμπτωματικά πρώτος ορίσθηκε να μιλήσει ο Ν. Δένδιας, ο οποίος ενημέρωσε για τις τουρκικές προκλήσεις και ζήτησε να υπάρξει προσχέδιο Κοινής Δήλωσης των 27 με το οποίο θα καλείται η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις, θα χαιρετίζει η ΕΕ την συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και θα καλεί την άλλη πλευρά για έναρξή διαλόγου.

Η... κλήρωση του κ. Μπορέλ ανέδειξε τρίτο ομιλητή μετά τον κ. Δένδια, τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χ. Μάας, ο οποίος φρόντισε να «σκοτώσει» την προοπτική έκδοσης Κοινής Δήλωσης και μάλιστα με προκλητικό και προσβλητικό για την Ελλάδα ύφος και τόνο. Aγνοώντας τις τουρκικές προκλήσεις έσπευσε να δηλώσει ότι η Ελληνο-αιγυπτιακή Συμφωνία ήρθε και ακύρωσε τις προσπάθειες που είχαν γίνει για την έναρξή του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Δηλαδή ότι ευθύνεται για την ένταση μια νόμιμη και σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας Συμφωνία και όχι η προκλητική πολιτική κανονιοφόρων της Τουρκίας και το τουρκολυβικό Μνημόνιο...

Και έτσι ο κ. Μάας έκλεισε την συζήτηση για την έκδοση Κοινής Δήλωσης, κάτι για το οποίο η κα Μέρκελ είχε προϊδεάσει σύμφωνα με πληροφορίες τον Κ. Μητσοτάκη στην πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία, απορρίπτοντας την ελληνική πρόταση για έκδοση προσχεδίου Κοινής Δήλωσης μια και στο άτυπο συμβούλιο δεν εκδίδονται Συμπεράσματα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζ. Μπορέλ που φιλοδοξεί και τρώγεται στην «γκλίτσα του κ. Ερντογάν» να γίνει ο.. μεσολαβητής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σε δήλωση του μετά το Άτυπο Συμβούλιο το οποίο συνήλθε μετά από αίτημα της Αθήνας για να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα εναντίον της χώρας μας, αρκείται να κάνει λόγο σε «ναυτικές κινητοποιήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Ξεχνά ότι η κινητοποίησή Στόλου έγινε από την Τουρκία για την συνοδεία του τουρκικού ερευνητικού ώστε να πραγματοποιήσει παράνομες έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο κ. Μπορέλ, ενώ έχει πάρει εντολή από τους ΥΠΕΞ να καταρτίσει κατάλογο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας που θα εξετασθεί στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών, επιμένει στην θέση του ότι θα επιδιώξει τον «διάλογο μεταξύ των δυο πλευρών», καθώς όπως λέει, η παρούσα εξέλιξη των γεγονότων «δεν θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα ούτε της ΕΕ ούτε της Τουρκίας»..

Με την στάση του αυτή ο κ. Μπορέλ, Ισπανός σοσιαλιστής πολιτικός, με προφανείς εμμονές υπέρ της Τουρκίας, υπονομεύει τις προσπάθειες της Ελλάδας και της Κύπρου για επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης έναντι της τουρκικής απειλής και τελικά δίνει επιχειρήματα στην Τουρκία στις δύσκολες διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ.

Προφανώς ο κ. Μπορέλ και η γερμανική κυβέρνηση θεωρούν ότι η μεσολαβητική τους προσπάθεια θα πρέπει να εκδηλωθεί αφού πρώτα αφεθεί η Άγκυρα να ολοκληρώσει την παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με την εξάντληση του χρονικού ορίου της NAVTEX (23 Αυγούστου), προκειμένου να εμφανισθεί ενισχυμένη στον διάλογο, τον οποίο θέλουν να δρομολογήσουν αμέσως μετά, μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας.

Η Αθήνα το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει στην παρούσα φάση θα ήταν να προειδοποιήσει τον κ. Μπορέλ για απόσυρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του …

Οι δηλώσεις του Ζ. Μπορέλ:

«Ανατολική Μεσόγειος

Οι υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες. Τρεις λέξεις αντικατοπτρίζουν το αποτέλεσμα της συζήτησης: αλληλεγγύη, αποκλιμάκωση και διάλογος.

Αλληλεγγύη: Οι υπουργοί επιβεβαίωσαν την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Επανέλαβαν ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να γίνονται σεβαστά. Υπενθύμισαν τις κοινές θέσεις της ΕΕ και τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018 και του Ιουνίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου Δεκεμβρίου 2019, και την δήλωση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο της 15ης Μαΐου 2020. Παράλληλα, οι υπουργοί τόνισαν ότι η σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία έχει εκτεταμένες στρατηγικές συνέπειες για ολόκληρη την ΕΕ, πολύ πέρα από την Ανατολική Μεσόγειο.

Αποκλιμάκωση: Οι υπουργοί τόνισαν ειδικότερα ότι οι πρόσφατες ναυτικές κινητοποιήσεις της Τουρκίας δεν συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσεων. Αντιθέτως, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο επικίνδυνων συμβάντων. Η άμεση αποκλιμάκωση από την Τουρκία θεωρήθηκε κρίσιμη.

Διάλογος: Οι υπουργοί υπενθύμισαν τη σημασία που αποδίδουν στις σχέσεις με την Τουρκία. Υπογράμμισαν ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την εκμετάλλευση των πόρων τους μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης, καλή τη πίστη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με την επιδίωξη της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας, και όχι μέσω μονομερών ενεργειών και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι υπουργοί υπενθύμισαν τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 13ης Ιουλίου. Επανέλαβαν ισχυρή στήριξη στις προσπάθειες της Ύπατης Εκπροσώπου για αποκατάσταση του διαλόγου και διευκόλυνση της επανεμπλοκής με την Τουρκία. Ταυτόχρονα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος θα προετοιμάσει επιλογές για περαιτέρω κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση που οι εντάσεις δεν υποχωρήσουν. Μια ευρύτερη συζήτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία θα διεξαχθεί αργότερα τον Αύγουστο, στο Gymnich»
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.